F1 Nieuws

Voormalig Aston Martin-ingenieur heeft slechts nieuws voor Red Bull na vertrek Adrian Newey

Voormalig Aston Martin-ingenieur heeft slechts nieuws voor Red Bull na vertrek Adrian Newey
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Voormalig Aston Martin-ingenieur heeft slechts nieuws voor Red Bull na vertrek Adrian Newey

Voormalig Aston Martin-ingenieur heeft slechts nieuws voor Red Bull na vertrek Adrian Newey
Red Bull Content Pool

Bernie Collins, voormalig strategie-ingenieur bij Aston Martin F1 Team en tegenwoordig analist bij Sky Sports, denkt dat Red Bull Racing zeker een verschil zal gaan merken als Adrian Newey het team verlaat. Afgelopen week bracht het Duitse Auto, Motor und Sport als eerste naar buiten dat de meesterontwerper zou vertrekken bij Red Bull en inmiddels hebben tientallen journalisten dit bevestigd.

Adrian Newey zal binnenkort niet meer actief zijn bij het Oostenrijkse team. Wanneer hij de deur in Milton Keynes precies achter zich dichttrekt is nog niet duidelijk, aangezien Red Bull zegt dat hij een contract tot en met het einde van 2025 heeft, maar meerdere bronnen vermelden dat hij wellicht zelf kan besluiten om na dit seizoen te stoppen bij het team. Hoe dan ook zal het een grote impact hebben op Red Bull, meent Collins.

Tegenover Sky Sports laat de Britse weten dat - ongeacht de rol die Newey heeft binnen de Oostenrijkse renstal - er veel zal veranderen bij het team als Newey daadwerkelijk besluit om te vertrekken. Binnen Red Bull wordt inmiddels gemeld dat de rol van Newey de laatste jaren minder groot is dan velen denken, maar volgens Collins is dat onzin. Het hele team is om de ontwerper gebouwd.

"Het is groot nieuws en het borrelt al een tijdje, er is veel discussie geweest over Adrian's contract en waar hij heen gaat - is het Aston? Is het Ferrari? Het is groot, groot nieuws voor elk team, want binnen een team heb je deze leiders, ongeacht wat ze daadwerkelijk doen. Want volgens mij probeert Christian [Horner, red.] te zeggen dat 'er veel andere ontwerpers zijn die op de achtergrond werken'", begint Collins.

"Maar dit team is gebouwd rond Adrian [Newey, red.]. Hij heeft het team groot gemaakt, hij heeft de structuur opgebouwd en de grotere machtsstrijd is ook zorgwekkend. Dit zou betekenen dat Adrian er niet zou zijn voor de verandering in de reglementen in 2026 en dat zou enorme gevolgen hebben voor de prestaties van deze auto."

Red Bull-insider ziet druk van buitenaf komen

Volgens de Red Bull-insider Dr. Obbs op X gaat het team van Max Verstappen inderdaad de gevolgen merken van het vertrek van Newey. Wellicht niet direct in prestaties, maar wel in de manier waarop andere teams gaan proberen te profiteren van de exit van de legendarische ontwerper.

"We weten allemaal hoe de F1 werkt, concurrerende teams zoeken naar barsten in de structuur en beginnen dan druk uit te oefenen. Als Newey vertrekt, zal er onvermijdelijk druk van buitenaf komen om dit uit te buiten en te proberen Waché [technisch directeur], Balbo [hoofd aerodynamica] en andere belangrijke leden te verleiden om te vertrekken. Dit is waarom Red Bull Racing in moet grijpen en hun kern veilig moet stellen voor de toekomst", zo zei de insider afgelopen week op social media. Hij noemde het vertrek van Newey een 'potentiële ramp' voor Red Bull.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties