‘Honda keert terug naar de Formule 1 met eigen team’

Red Bull Content Pool

Volgens ingewijden van The Race keert Honda in de toekomst mogelijk terug naar de Formule 1 met een eigen team. Ook de Formule 1 zou welwillend tegenover de terugkeer van de Japanners staan vanwege de mondiale bekendheid van het Japanse merk.

Een flinke domper voor Michael Andretti, die maar wat graag wil toetreden tot de Formule 1 met zijn eigen team. Volgens Andretti senior is zijn zoon ook erg serieus over zijn inschrijving. Er zouden volgens de oud-coureur namelijk al de nodige faciliteiten zijn opgezet door Andretti junior. Ook zou er een verbintenis zijn aangegaan met een Franse motorleverancier (Renault).

Het is een aparte wending in het standpunt van de Formule 1. Lang werd er namelijk tussen neus en lippen door gezegd dat de sport wel gebakken zat met tien teams. Ook uit financiële overwegingen was een nieuw, elfde team een no-go. De bestaande teams zijn namelijk bang dat er door een elfde team minder prijzengeld is om te verdelen. Een standpunt dat volgens McLaren-teambaas Zak Brown als “egoïstisch” werd neergezet. Brown was ook gelijk een van de weinige teambazen die welwillend tegenover de intrede van Andretti stond.

Meer kapers op de kust

Samen met Andretti wil ook de Volkswagen Group toetreden tot de Formule 1 met twee van haar merken. Porsche en Audi maken hoogstwaarschijnlijk in 2026 hun intrede tot de koningsklasse van de autosport. Toch kiezen beide merken een andere route. Porsche gaat namelijk een samenwerking aan met Red Bull. De fabrikant, gelegen onder de rook van Stuttgart, wil titelsponsor worden bij het team uit Milton Keynes. Ook zou Porsche de helft van alle Red Bull-aandelen willen kopen.

Anders dan Porsche wil Audi alle aandelen van een bestaand team kopen. Hierdoor zou het gehele team in handen van de Duitsers komen. Kanshebbers voor de overname door Audi zijn Sauber en Williams. Toch lijkt Sauber de grootste kanshebber vanwege de goede faciliteiten die aanwezig zijn in Hinwil (hoofdkwartier Sauber). Ook Andretti wilde Sauber kopen, maar op het laatste moment liep de deal spaak. Volgens ingewijden doordat beide partijen op het laatste moment bonje kregen over zeggenschap binnen het team.

Honda keert terug

Samen met de intrede van Audi en Porsche hoopt de Formule 1-organisatie dat Honda terugkeert naar de Formule 1. Ook reglementair zou dit mogelijk zijn, aangezien in de meest recente Concorde Agreement is opgenomen dat er maximaal twaalf teams mogen meedoen tot en met 2024. Wanneer Audi een bestaand team zou kopen en Porsche in zee zou gaan met bestaande constructeur zouden er alsnog tien teams zijn. Honda zou hierdoor het elfde team worden binnen de Formule 1.

Het zou volgens The Race niet meer dan logisch zijn dat Honda terugkeert naar de sport. De Japanse fabrikant kan immers nog altijd moeilijk afstand doen van ‘oud’-partner Red Bull. Sterker nog, beide partijen zijn nog altijd partners van elkaar. Honda levert namelijk nog tot en met 2025 motoren aan Red Bull en Alpha Tauri. De krachtbron gaat momenteel echter door het leven als een Red Bull Powertrains-motor in plaats van een Honda-motor.

Samen met de nog altijd bestaande link met de Formule 1, zou ook Masashi Yamamoto (ex-baas F1-project Honda) hebben gesproken met de Honda-CEO. Yamamoto zou zijn hoogste werkgever namelijk hebben verzocht om terug te keren naar de Formule 1. Niet enkel als motorleverancier dit keer, maar met een écht eigen team. Voor Honda zou het een grote stap zijn aangezien het Japanse merk in 2009 de stekker uit haar toenmalige project trok.

Net Binnen

Esteban Ocon haalt uit naar Alonso: ‘Ik deed al het werk’

In 2021 leek de samenwerking tussen Esteban Ocon en Fernando Alonso geweldig te werken. In Hongarije hield de Spanjaard Lewis Hamilton op, waardoor Ocon...

Italiaanse media: ‘Ferrari verliest mogelijk beste ingenieurs aan concurrenten door vertrek Binotto’

Mattia Binotto is vanaf 31 december 2022 geen teambaas van Ferrari meer. De Italiaanse Zwitser, die al 28 jaar in dienst was van het...

Binotto reageert op vertrek bij Ferrari: ‘Heb er alles aan gedaan’

Op dinsdagochtend bracht Ferrari een statement naar buiten waarin duidelijk werd dat Mattia Binotto zelf heeft besloten op te stappen als teambaas van de...

BREAKING. Mattia Binotto neemt ontslag bij Ferrari

Ferrari moet op zoek naar een nieuwe teambaas. Mattia Binotto heeft namelijk zijn ontslag ingediend bij het Italiaanse team. Dat meldt de renstal uit...

Max Verstappen verplettert Ferrari in pijnlijke statistiek

Ferrari is en blijft nog altijd het meest succesvolle Formule 1-Team aller tijden, ondanks het feit dat er in de laatste jaren niet veel...

Loesoe.nl