F1 Nieuws

Dit is waar Max Verstappen excelleert ten opzichte van Sergio Pérez

Dit is waar Max Verstappen excelleert ten opzichte van Sergio Pérez
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Dit is waar Max Verstappen excelleert ten opzichte van Sergio Pérez

Dit is waar Max Verstappen excelleert ten opzichte van Sergio Pérez
Red Bull Content Pool

Tijdens het Grand Prix-weekend in Azerbeidzjan waren Max Verstappen en Sergio Pérez erg aan elkaar gewaagd. De Mexicaan wist zijn teamgenoot zelfs twee keer te verslaan. Zowel in de Sprint als in de race eindigde Pérez op de eerste positie.

Het is niet de eerste keer dat Pérez zijn teamgenoot aan kan vallen op een stratencircuit. Tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië eerder dit jaar was Checo ook al snel en wist hij de race winnend af te sluiten - al moest Verstappen toen wel vanaf de vijftiende plaats van start gaan door een probleem met zijn aandrijfas.

Blake Hinsley, voormalig performance engineer van Max Verstappen bij Red Bull Racing, heeft bij Channel 4 aangegeven dat Sergio Pérez op stratencircuits beter dan Verstappen is, maar waar is de Nederlander sterker dan? Volgens Hisnley op alle andere banen.

"Een van de dingen die ik merkte toen ik in hun data keek van vorig seizoen was dat Checo te vaak te snel een bocht in wilde sturen, waardoor hij op de exit van een bocht verloor. Dit gebeurde in bochten van hoge snelheid, medium snelheid én lage snelheid. Dat soort agressie in bochten heb je wél nodig op stratencircuit, daarom excelleert hij daar ook", begint Hinsley.

Traditionele circuits

Omdat Pérez de bochten op normale circuits precies hetzelfde neemt als op stratencircuits, legt hij het daar af tegen Max Verstappen. En niet zo'n beetje ook. Vaak moest Pérez op normale circuits toezien hoe zijn teamgenoot gemiddeld een half procent tot een vol procent sneller per ronde sneller ging.

"Traditionele circuits, daar is Max minimaal een half procent sneller", gaat Hinsley verder. Engineers berekenen rondetijd vaak in procenten. Als Verstappen in een ronde van 1:30.00 een half procent sneller is dan Pérez, is dat 0.6 seconde in rondetijd.

"Hij heeft een duidelijk dat op traditionele circuits van een halve tot wel een hele seconde naar Sergio. Op stratencircuits is dat gat er niet, daar doet Checo het erg goed. Maar op normale circuits mist hij de killer instinct en het aanpassingsvermogen", aldus de voormalig Red Bull-engineer.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties