F1 Nieuws

F1-baas zorgt voor scheef gezicht bij Max Verstappen met uitspraak over F1-toekomst

F1-baas zorgt voor scheef gezicht bij Max Verstappen met uitspraak over F1-toekomst
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

F1-baas zorgt voor scheef gezicht bij Max Verstappen met uitspraak over F1-toekomst

F1-baas zorgt voor scheef gezicht bij Max Verstappen met uitspraak over F1-toekomst
Red Bull Content Pool

Formule 1-baas Stefano Domenicali heeft in gesprek met Auto, Motor und Sport (AMuS) laten weten dat er in de toekomst alleen nog maar meer sprintraces bij gaan komen. Volgens de voormalig Ferrari-teambaas is er vanuit de fans namelijk een hoop interesse in sprintraces.

In 2021 maakte de Formule 1-organisatie een nieuw onderdeel van het Formule 1-weekend bekend: de Sprint. In de verkorte race zouden aanvankelijk enkel de top drie coureurs punten krijgen en zou de uitslag van de race de startopstelling voor de Grand Prix bepalen.

Na flink wat kritiek is het Sprint-format enkele keren op de schop gegaan. Inmiddels krijgen de coureurs die in de top acht finishen punten en telt de uitslag van de Sprint niet meer als de startopstelling voor de Grand Prix van zondag.

Sprintformat op de schop

Eerder dit seizoen kwamen daar echter nog wat veranderingen bij. Voorheen was het namelijk zo dat coureurs op vrijdag eerst een vrije training verreden en zich later de dag kwalificeerden voor de race van zondag.

De hele zaterdag stond daarmee in het teken van de Sprint: in de ochtend verreden de coureurs een zogenaamde Sprint Qualification en later op de dag werd de Sprint zelf verreden. Op zondag was het vervolgens de beurt aan de Grand Prix zelf. Tijdens die oude indeling mochten de rijders al vanaf vrijdag niets meer aan de afstelling van hun auto's veranderen.

Inmiddels is dat format op de schop gegaan. Op vrijdag wordt er namelijk eerst een vrije training verreden en kwalificeren de coureurs zich vervolgens voor de Sprint van zaterdagochtend. Tot aan die Sprint staat de afstelling van de auto vast. Na de Sprint van zaterdagochtend wordt er later op dag een kwalificatie voor de Grand Prix van zondag verreden.

Voor de kwalificatiesessie van de Grand Prix gaat het parc fermé-reglement weer 'open' en mogen de coureurs veranderingen doorvoeren aan de setups van hun auto. Na de kwalificatie is het parc fermé-reglement dan weer van kracht. Op zondag wordt vervolgens de Grand Prix verreden.

Domenicali zorgt voor scheef gezicht bij Verstappen

De wijziging heeft voor een hoop positieve reacties gezorgd bij de coureurs, zo ook bij Max Verstappen. De Nederlander wordt gezien als de voornaamste tegenstander van de sprintraces. Er is echter slecht nieuws voor Verstappen, want Domenicali laat tijdens het interview met AMuS weten dat er meer sprintraces bij gaan komen in de toekomst.

"Dat (het toevoegen van meer sprintraces, red.) is het doel. De statistieken laten zien dat er belangstelling voor is", aldus de Formule 1-baas.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties