F1 Nieuws

F1-prominent schaart zich achter Max Verstappen met standpunt over 2026-auto's

F1-prominent schaart zich achter Max Verstappen met standpunt over 2026-auto's
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

F1-prominent schaart zich achter Max Verstappen met standpunt over 2026-auto's

F1-prominent schaart zich achter Max Verstappen met standpunt over 2026-auto's
Red Bull Content Pool

Karun Chandok, voormalig Formule 1-coureur en huidig analist bij onder meer Sky Sports, heeft zich op zijn X-pagina (voorheen bekend als Twitter) uitgesproken over de 2026-reglementen van de Formule 1. Chandok is het eens met een bepaald standpunt van Max Verstappen.

In 2026 zal de technische wereld van de Formule 1 flink op de schop gaan. De 2026-bolides zullen namelijk korter, smaller én 30 kilogram lichter worden gemaakt.

Daarnaast zal ook de krachtverdeling van de motor aangepast worden. Waar er momenteel 80% uit de verbrandingskant van de motor komt, wordt dat in 2026 om en nabij de 60%. De andere 40% wordt opgewekt door de flink sterker geworden MGU-K.

Veranderingen te over

Verder zullen de huidige ground effect-reglementen flink worden veranderd en komt er als het ware een terugkeer naar de 'flat floor', zoals die ook in 2021 te zien was. Ook komt het DRS-systeem (Drag Reduction System) te verdwijnen.

Voor het welbekende systeem komt een zogenaamde 'Manual Override'-functie in de plaats. Daarmee kunnen coureurs op bepaalde stukken van een circuit extra vermogen gebruiken om de coureur voor hen in te halen.

Als last but definitely not least wordt er gebruik gemaakt van actieve aerodynamica. Daarmee kunnen coureurs gedurende een ronde gebruik maken van minder of juist meer downforce.

Verstappen krijgt steun

Voorafgaand aan de Grand Prix van Canada werden de beoogde technische reglementen van de FIA wereldkundig gemaakt en dus kregen de coureurs in Montreal gelijk de vraag wat zij er precies van vonden.

Verstappen liet weten blij te zijn met de richting die de Formule 1 op gaat. Het is immers fijn om kleinere, smallere en lichtere bolides te zien, zo liet de Red Bull-coureur optekenen. Volgens Verstappen is een reductie van 30 kilogram echter te weinig en moet er "minimaal 110 tot 150 kilogram" van het huidige gewicht (798 kilogram) af.

Op X laat Chandok weten het volledig eens te zijn met Verstappen over het gewicht van de Formule 1-auto's in 2026. "Hij heeft gelijk!", zegt Chandok op X. Het lijkt er echter op dat de Formule 1-auto's in 2026 slechts 30 kilogram lichter zullen zijn dan momenteel het geval is.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties