F1 Nieuws

Formule E-oprichter fileert Max Verstappen en Red Bull

Formule E-oprichter fileert Max Verstappen en Red Bull
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Formule E-oprichter fileert Max Verstappen en Red Bull

Formule E-oprichter fileert Max Verstappen en Red Bull
Red Bull Content Pool

De oprichter van de Formule E en de Extreme E heeft zich tijdens de Hydro X-Prix in Schotland uitgesproken over de dominantie van Red Bull in de Formule 1. Volgens Alejandro Agag wordt de sport op deze manier namelijk saai en zullen teams de Formule 1 uiteindelijk verlaten.

Red Bull won de eerste vijf races van dit seizoen en wist in vier van de vijf wedstrijden een 1-2 finish af te vinken. Hierdoor heeft de Oostenrijkse formatie meer dan 95% van het totaal aantal te behalen punten in handen. Dat is een record voor het team uit Milton Keynes, want nog nooit werd er zo goed aan een seizoen begonnen.

Door deze sterke vorm staat Red Bull bovenaan in het constructeurskampioenschap en lijkt de strijd in het rijderskampioenschap te gaan tussen Max Verstappen en diens teamgenoot Sergio Pérez.

Wie is Agag?

De Formule E is inmiddels een vrij bekende raceklasse geworden, maar de man die de klasse in 2014 heeft opgericht is niet zo bekend. Agag was de eigenaar van een Formule 2-team genaamd Barwa Addax. Hier reden onder meer voormalig Formule 1-coureur in IndyCar-piloot Romain Grosjean en Pérez. Daarna besloot Agag om het roer om te gooien en een elektrische Formule 1 op te richten. De Formule E was hiermee geboren en al snel toonden autofabrikanten interesse in de nieuwe volledige elektrische klasse.

Een aantal jaar later richtte Agag samen met McLaren-adviseur Gil de Ferran de Extreme E op. In die klasse rijden teams in volledig elektrische bolides op plekken waar de staat van het klimaat aandacht nodig heeft. Formule 1-coureur Lewis Hamilton en oud-coureur Nico Rosberg hebben een eigen team in de Extreme E.

Saaie Formule 1

Agag weet dus waar hij het over heeft wanneer hij zegt dat de raceklassen als de Formule 1 langzaamaan saai aan het worden zijn. Volgens Agag zal het dan ook niet lang duren voordat teams de sport zullen verlaten. "Racen draait om winnen en als je niet kunt winnen, dan wordt het vrij snel saai. Teams verlaten hierdoor de sport en dus is het van belang om een klasse te creëren waarin iedereen kan vechten voor de overwinning."

Daarbij kijkt Agag met name naar de dominantie van Red Bull. "Als je kijkt naar de Formule 1 bijvoorbeeld, dan zie je dat Red Bull met opzet langzamer gaat rijden zodat ze niet met twintig seconden voorsprong winnen. Dat is niet goed voor de sport. Je hebt competitie nodig", aldus de Spanjaard.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties