F1 Nieuws

Helmut Marko geeft belangrijke update over toekomst van AlphaTauri

Helmut Marko geeft belangrijke update over toekomst van AlphaTauri
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Helmut Marko geeft belangrijke update over toekomst van AlphaTauri

Helmut Marko geeft belangrijke update over toekomst van AlphaTauri
Red Bull Content Pool

Red Bull heeft besloten dat AlphaTauri niet wordt verkocht. Dat heeft Red Bull-topman Helmut Marko laten weten. De Oostenrijker sluit echter niet uit dat de naam van het zusterteam van Red Bull hetzelfde blijft. Wereldwijd worden AlphaTauri-winkels immers gesloten.

In 2005 kocht Red Bull het kwakkelende Minardi over en daarmee werd Toro Rosso geboren. Het team, dat een directe vertaling van Red Bull is in het Italiaans, zou als opleidingsteam gaan fungeren. Red Bull-junioren konden ervaring opdoen bij Toro Rosso voordat ze mogelijk de stap maakten naar het grote Red Bull, zo was de gedachte. In 2020 besloot Red Bull om af te stappen van de naam Toro Rosso. Het team uit Faenze gaat sindsdien door het leven als AlphaTauri, de naam van het kledingmerk van Red Bull. In 2020 en 2021 behaalde AlphaTauri enkele (grote) successen met als kers op de taart de overwinning van Pierre Gasly in Monza in 2020.

Na de dood van Dietrich Mateschitz en de aanstelling van drie nieuwe directeurs kwamen er echter geruchten over een mogelijke verkoop van AlphaTauri naar buiten. In een interview met Motorsport.com laat Marko weten dat AlphaTauri niet verkocht zal worden. "We hebben besloten dat AlphaTauri volledig in Red Bull-handen blijft. AlphaTauri zal dus een opleidingsteam van Red Bull blijven", aldus Marko.

Onzekerheden

Marko liet eerder al weten dat er intern flink is gediscussieerd over de toekomst van AlphaTauri. "Er zijn intern wel afwegingen gemaakt. Het is niet goed dat AlphaTauri meer geld kost dan Red Bull, dus wat moeten we daaraan doen? Richt je het team opnieuw in? Breng je het team in zijn geheel naar Italië? Of verkoop je het complete team? Dat waren de afwegingen die we hebben gemaakt, maar dat zijn logische stappen als er een nieuw management aantreedt", aldus Marko in gesprek met RacingNews365.

Het is dus mogelijk dat AlphaTauri dus een nieuwe titelsponsor krijgt. Een soortgelijke samenwerking heeft Red Bull met softwaregigant Oracle en Aston Martin met olieproducent Aramco en HR-bedrijf Cognizant.

Stoelendans

Voorlopig zal de naam AlphaTauri nog wel even te zien zijn in de Formule 1. Over de andere zaken waar Marko over sprak, is inmiddels wel al nagedacht. Zo kondigde teambaas Franz Tost onlangs aan dat hij na 2023 zal aftreden als AlphaTauri-teambaas. Voor de Oostenrijker in de plaats komt Ferrari-topman Laurent Mekies. FIA-topman Peter Bayer zal de functie van CEO gaan bekleden bij AlphaTauri.

Naast deze wisseling van de wacht zal de fabriek in Faenze niet verdwijnen. Er zal juist personeel worden overgenomen van de aerodynamica-afdeling van AlphaTauri in het Engelse Bicester.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties