F1 Nieuws

Helmut Marko geeft fout Red Bull toe tijdens duel met Lando Norris: 'Hadden we moeten doen'

Helmut Marko geeft fout Red Bull toe tijdens duel met Lando Norris: 'Hadden we moeten doen'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Helmut Marko geeft fout Red Bull toe tijdens duel met Lando Norris: 'Hadden we moeten doen'

Helmut Marko geeft fout Red Bull toe tijdens duel met Lando Norris: 'Hadden we moeten doen'
Red Bull Content Pool

Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft het Oostenrijkse team meerdere fouten gemaakt tijdens de Grand Prix op de Red Bull Ring. Max Verstappen ging comfortabel aan de leiding en leek zich op te kunnen maken voor het Wilhelmus op het podium, wat voor de 62e keer zou klinken in zijn carrière, maar het liep helemaal anders. Verstappen werd uiteindelijk vijfde, na een touché met Lando Norris.

Door een langzame pitstop verloor Max Verstappen zijn voorsprong in de race, welke hij knap had opgebouwd. De Limburger lag zeven seconden voor op zijn titelrivaal in de McLaren en kwam binnen om voor de laatste keer zijn rubber in te lossen. In diezelfde ronde maakte ook Lando Norris zijn pitstop en die kon profiteren van een zeldzame fout bij Red Bull. De pitstop van Max kostte namelijk bijna zeven seconden [6.8 seconden in totaal], waardoor het gat tussen Max en Norris compleet verdampte. Dit betekende dat de Nederlander een pittige slotfase ging krijgen in Spielberg.

Tegenover Viaplay laat Helmut Marko weten dat Red Bull Max hier in de steek gelaten heeft: "We hadden een probleem met de pitstop, bij de linkerachterkant. Onze voorsprong bedroeg ongeveer zeven seconden, dus het was een stevige voorsprong. Er waren nog ongeveer drie seconden over na die pitstop. Ons plan was om twee sets harde banden achter de hand te houden aangezien de temperatuur boven de dertig graden lag, maar de harde banden werkten niet als verwacht", begint Marko.

Hierdoor moest Verstappen een set van de gebruikte mediums onder zijn bolide schroeven, terwijl Norris gebruik kon maken van nieuwe mediums. Dit gaf de Brit een voordeel, maar Verstappen hielp Norris ook een handje. Marko moet eerlijk toegeven dat Max deze race ook niet geheel foutloos was: "Max verremde zich in bocht vier. Hierdoor bleef er van de drie seconden voorsprong nog maar één seconde onder en zat Lando direct in de DRS."

Gevecht Verstappen-Norris

In de ronden die daarop volgden hebben Verstappen en Norris een intens gevecht uitgevochten op de Red Bull Ring. Volgens Marko ging dat er heftig aan toe, waarbij de nadruk vooral lag op wie er 'ondeugender' kon rijden.

"Het gevecht begon nog sportief, maar al snel draaide dat om en ging het alleen nog maar om wie er vaker buiten de baan ging en wie er ondeugender durfde te rijden." Hierin heeft Red Bull weer een fout gemaakt, volgens Marko, aangezien ze Verstappen hadden moeten zeggen dat Lando Norris een tijdstraf zou krijgen voor track limits. Met die wetenschap had hij Norris gewoon kunnen laten gaan en binnen vijf seconden van de Brit blijven, om alsnog de overwinning binnen te slepen.

Het gevecht draaide namelijk uit op een crash tussen beiden, waardoor Verstappen de overwinning aan zich voorbij moest laten. Dat had Red Bull beter aan moeten pakken:

"Intern wisten we al dat Norris een straf zou krijgen, omdat hij meer dan drie keer buiten de witte lijnen had gereden. We hadden tegen Max moeten zeggen dat hij zich in zou moeten houden en Norris voorbij moest laten, omdat hij toch een straf kreeg", gaat Marko verder. Maar of dat ook echt effect zou hebben gehad, weet de Oostenrijker niet: "Dat zit normaal niet in het DNA van Verstappen."

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties