F1 Nieuws

Hierdoor kan Adrian Newey al aan de 2026-auto van Lewis Hamilton werken

Hierdoor kan Adrian Newey al aan de 2026-auto van Lewis Hamilton werken
LUBOMIR/ASENOV/BSR Agency
F1 Nieuws

Hierdoor kan Adrian Newey al aan de 2026-auto van Lewis Hamilton werken

Hierdoor kan Adrian Newey al aan de 2026-auto van Lewis Hamilton werken
LUBOMIR/ASENOV/BSR Agency

Adrian Newey gaat Red Bull verlaten. De Brit is per direct gestopt met zijn werkzaamheden bij het Formule 1-team van Red Bull Racing en is alleen nog maar bezig met de RB17, het hypercar-project van de Oostenrijkse renstal. Na het eerste kwartaal van 2025 zal Newey vrij zijn om te gaan en staan waar hij wil, aangezien hij op dit moment al zijn 'gardening leave' uitzit.

In de Formule 1 heet concurrentiebeding 'gardening leave', wat betekent dat belangrijke personen een tijd niet mag werken voor andere teams, zodat ze niet direct informatie mee kunnen nemen naar hun nieuwe bestemming. Origineel had Newey een contract tot en met het einde van 2025, waarna hij een jaar niet bij een concurrent zou mogen werken. Maar zijn manager, Eddie Jordan, en zijn advocaten hebben ervoor gezorgd dat Newey over iets meer dan een halfjaar al naar een nieuw team kan vertrekken.

De verwachting is dat zijn nieuwe bestemming Ferrari wordt, waar Fred Vasseur bezig is om een superteam op te zetten. Vanaf 2025 zal de line-up van de coureurs bestaan uit Charles Leclerc en Lewis Hamilton en de Fransman wil Adrian Newey als 'superconsulent' toevoegen aan dit rijtje. De Brit zal in die functie het ontwerpteam van Ferrari bijstaan en ideeën delen met technisch directeur Enrico Cardile en zijn mensen.

Waarom kan Newey eerder vertrekken?

Dat Ferrari geïnteresseerd is in de diensten van Newey is geen verrassing, aangezien hij wordt gezien als de beste ontwerper in de geschiedenis van de Formule 1. Maar de grote vraag is: waarom geeft Red Bull hem de kans om eerder te vertrekken naar een ander team? Volgens Giuliano Duchessa, journalist van Fomu1a.uno, is dat vanwege het respect voor Newey.

Het zéér betrouwbare Italiaanse medium - dat onder andere als eerste wist te melden dat Hamilton naar Maranello zou verkassen - is er inmiddels van overtuigd dat ook Newey naar Ferrari vertrekt. Er zijn inmiddels gesprekken geweest tussen Newey en Vasseur en alleen een handtekening onder een contract ontbreekt nog. De verwachting is dat die binnenkort gezet gaat worden, waarna Newey vanaf Q2 van 2025 al aan de 2026-auto van Lewis Hamilton en Charles Leclerc kan gaan werken.

De reden dat Vasseur al contact kan leggen met Newey, komt doordat Red Bull 'met respect' wilde scheiden van Newey. Ze hadden hem uiteraard aan zijn contract kunnen houden, maar door zijn status binnen het team wilden ze dat niet doen. Wel is het een pijnlijk moment voor de beleidsbepalers bij Red Bull, die maandenlang hebben geprobeerd om de problemen binnen het team te bagatelliseren. Maar het vertrek van Newey toont aan dat er wel degelijk problemen zijn, die dus kunnen leiden tot het vertrek van één van de belangrijkste personen in de organisatie...

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties