F1 Nieuws

Max Verstappen fel over door hem geïnitieerde regelwijziging: 'Waarom mag dat niet?'

Max Verstappen fel over door hem geïnitieerde regelwijziging: 'Waarom mag dat niet?'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Max Verstappen fel over door hem geïnitieerde regelwijziging: 'Waarom mag dat niet?'

Max Verstappen fel over door hem geïnitieerde regelwijziging: 'Waarom mag dat niet?'
Red Bull Content Pool

Red Bull-coureur Max Verstappen heeft zich in Miami Gardens uitgesproken over de 'Verstappen-regel'. Die weerhoudt jonge talenten er namelijk van om voor hun achttiende verjaardag toe te treden tot de koningsklasse van de autosport. Geen goede zaak, zo denkt de 'oprichter' van de regel.

Verstappen maakte zijn Formule 1-debuut op zijn zeventiende. Bij het toenmalige team van Toro Rosso (nu bekend als Visa Cash App RB, VCARB of RB) liet de jonge Limburger goede dingen zien.

In het rijderskampioenschap scoorde Verstappen flink meer punten dan teamgenoot Carlos Sainz en hielp hij zijn Italiaanse werkgever naar de zevende stek in het constructeurskampioenschap.

Kritiek op Verstappens leeftijd

Met Verstappens knappe prestaties in zijn debuutseizoen in het achterhoofd zullen weinigen zeggen dat de Nederlander te jong was om toe te treden tot de Formule 1. Toch waren velen (aan de start van het seizoen) van mening dat de leeftijd van zeventien te jong was om toe te treden tot de sport.

De FIA voelde zich hierdoor genoodzaakt om de minimale leeftijd van een Formule 1-coureur vast te zetten op achttien jaar. Ook moet een nieuwe coureur over een rijbewijs beschikken in zijn/haar eigen land.

Verzoek aan FIA

De 'Verstappen-regel', zoals die in de volksmond heet, is weer een hot topic vanwege een dispensatieverzoek aan het adres van de FIA. Het verzoek is bedoeld voor Andrea Kimi Antonelli, een veelbelovende protegé van Mercedes.

In de paddock gaat namelijk het gerucht dat de jonge Italiaan in Imola, het eerstvolgende raceweekend, zijn Formule 1-debuut maakt bij het team van Williams. Daar zou hij de ondermaats presterende Logan Sargeant vervangen. Antonelli is echter pas zeventien en mag dus officieel gezien niet toetreden tot de sport.

'Verstappen-regel'

In Miami werd Verstappen gevraagd naar de situatie rondom Antonelli. "Ja, die regel is er natuurlijk gekomen door mij. Uiteindelijk houdt de regel echter niet tegen waarvoor hij is bedoeld. Dit gaat niet specifiek over hem (Antonelli, red.), maar het kan er in sommige gevallen wel voor zorgen dat talenten niet kunnen doordringen tot de Formule 1", trapt de Nederlander af.

Nederlander wil verandering zien

Volgens Verstappen moet het dan ook geen probleem zijn voor een coureur van zeventien om te debuteren in de Formule 1. "Wanneer iemand zeventien of achttien is en maar twintig punten heeft, maar wel heel erg snel is, waarom mag hij dan niet in de Formule 1 rijden?" Hiermee doelt Verstappen op het feit dat coureurs 40 punten op hun superlicentie moeten hebben om überhaupt te mogen deelnemen aan de Formule 1.

"Ik ben daar geen fan van, van dat hele systeem niet. Echter, de FIA moet een coureur natuurlijk wel 'oké' vinden om hem te laten toetreden tot de sport. Ik heb het gewoon liever niet", aldus de Red Bull-coureur.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties