F1 Nieuws

Uitslag race Formule 1 Grand Prix van Canada 2024

Uitslag race Formule 1 Grand Prix van Canada 2024
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Uitslag race Formule 1 Grand Prix van Canada 2024

Uitslag race Formule 1 Grand Prix van Canada 2024
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. Achter de Nederlander kwamen McLaren-coureur Lando Norris en Mercedes-coureur George Russell als tweede en derde over de streep. Verstappen heeft met zijn overwinning voor de 60e keer op de bovenste trede van het podium gestaan.

De race begon onder natte omstandigheden. Hierdoor begonnen alle coureurs op de intermediate banden. Bij de start van de race behielden de meeste rijders hun positie, maar waren er ook een paar rijders die plekken goedmaakten.

Zo waren het met name de beide Haas-coureurs die ver naar voren kwamen bij de start van de race. Kevin Magnussen reed bijvoorbeeld al na twee rondes op de vijfde plek. De Deen was begonnen op de veertiende stek.

Uiteindelijk zouden ook de beide Haas-coureurs terugvallen door een switch naar de intermediate band. Later in de race zou ook Magnussens teamgenoot Hülkenberg flink terugzakken in de pikorde. Dat werd mede veroorzaakt door zijn minder wordende wet band, maar ook door een pitstop naar de intermediate band.

Baan droogt op

Rond de zevende ronde van de wedstrijd begon de baan op te drogen en werden de coureurs op de intermediate banden sneller dan de coureurs op de wet banden. Daarbij begon Verstappen aanstalten te maken bij Russell.

Verstappen maakte echter een fout in de eerste bocht en schoot daarbij rechtdoor. Hierdoor kon Lando Norris flink dichterbij komen aan Verstappen en uiteindelijk ging de Brit zelfs voorbij aan zijn Nederlandse vriend. Daar stopte Norris echter niet, want ook haalde hij Russell in. Daarbij schoot Russel rechtdoor en kon Verstappen een plekje opschuiven naar de tweede stek.

Eerste safety car

In ronde 25 van de wedstrijd kwam de safety car naar buiten na een crash van Williams-coureur Logan Sargeant. Hierdoor konden Verstappen, Russell en Oscar Piastri een 'gratis' pitstop maken en verloor Norris de leiding. De Brit ging namelijk later naar binnen dan de drie coureurs achter hem.

Vier rondes na de crash van Sargeant kwam de safety car weer naar binnen. Bij de herstart behield Verstappen zijn leiding en bleef ook de rest van de pikorde nagenoeg gelijk. Naarmate de race vorderde, strekte Verstappen steeds meer zijn benen en bouwde hij een flinke voorsprong op.

Overcut nekt Norris' winkansen

In ronde 45 van de wedstrijd maakte de leider van de wedstrijd een pitstop naar de slick banden. Ook Russell dook naar binnen voor nieuw rubber. Norris besloot echter om door te gaan op de intermediate band.

Twee rondes na Verstappen maakte ook Norris zijn stop, maar hij kwam ondanks een goed gelukte overcut achter Verstappen terecht. Later zou Norris ook zijn tweede positie verliezen. Russell kwam zijn landgenoot namelijk voorbij aan de McLaren-bolide van Norris.

Tweede safety car

In ronde 54 kwam de tweede safety car van de wedstrijd naar buiten. Carlos Sainz en Alexander Albon kwamen namelijk met elkaar in contact nadat de Spanjaard een fout maakte.

Bij de tweede safety car maakte Russell een stop voor nieuwe banden. Ook Mercedes-teamgenoot Hamilton deed dat, al reed Hamilton op de harde band in plaats van de medium. De rest van de toppers bleef daarentegen buiten.

In ronde 58 kwam de safety car weer naar binnen en werd het een korte sprintrace van twaalf rondes naar het einde. Bij de herstart van de race behield Verstappen net zoals bij de eerste herstart de leiding in de race. In slechts een ronde was Verstappens voorsprong op Norris 1,8 seconde.

Drama op het einde van de race

Achter Verstappen ging Russell bij een inhaalactie wijd en verloor hij de derde stek. Hierdoor schoof Hamilton een plekje op en kon hij proberen een aanval te openen op Piastri. Dat lukte de Brit uiteindelijk ook en hij schoof op naar de derde stek. Later in diezelfde ronde lukte het ook Russell om voorbij te komen aan Piastri.

Op het einde van de race werd het veld nog bijna opgeschrikt door een foutje van Tsunoda. De jonge Japanner verremde zich en zag zijn race ver buiten de punten eindigen.

Met nog twee rondes te gaan viel Russell ook nog zijn teamgenoot aan. Daarbij haalde Russell zijn land- en teamgenoot in. Met een zeer knappe actie dook Russell in de laatste bocht aan de binnenkant van Hamilton en ging hij voorbij aan de zevenvoudig kampioen.

Domper voor Pérez en Ferrari

Voor Pérez was het een dramatisch weekend in Montreal. De hele race reed de Mexicaan buiten de punten en ook maakt hij nog een crash mee op de veertiende stek. Geen fijn optreden voor Pérez net na een contractverlenging.

Ook voor Ferrari was het een dramatische race, want zowel Leclerc als Carlos Sainz moesten de strijd staken. Nul punten dus voor de Italiaanse renstal.

Wat doet de WK-stand?

Door de mindere race van Ferrari en de overwinning van Verstappen is Red Bull uitgelopen op het Italiaanse team in het constructeurskampioenschap. Ook heeft Verstappen zijn voorsprong in het rijderskampioenschap uitgebreid met 25 punten. Momenteel heeft de Nederlander hierdoor een voorsprong van 56 punten op Charles Leclerc.

De volledige WK-stand is via deze link te bekijken.

Uitslag F1 GP Canada

Bekijk hieronder de volledige uitslag van de Grand Prix van Canada:

Uitslag race Formule 1 Grand Prix van Canada 2024
©FIA

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties