F1 Nieuws

FIA past regels aan en geeft Mercedes de kans om Lewis Hamilton snel te vervangen met droomkandidaat

FIA past regels aan en geeft Mercedes de kans om Lewis Hamilton snel te vervangen met droomkandidaat
DPPI/BSR Agency
F1 Nieuws

FIA past regels aan en geeft Mercedes de kans om Lewis Hamilton snel te vervangen met droomkandidaat

FIA past regels aan en geeft Mercedes de kans om Lewis Hamilton snel te vervangen met droomkandidaat
DPPI/BSR Agency

Kimi Antonelli is nu zeer dichtbij een vast zitje in de Formule 1, nadat de FIA een belangrijke regel heeft geschrapt. Na de komst van Max Verstappen in de koningsklasse van de autosport, vond de FIA het nodig om een minimale leeftijd in te stellen waar coureurs aan moesten voldoen, wilden ze kans maken om in de Formule 1 in actie te komen. Maar dat is nu niet [altijd] meer nodig.

Door het debuut van Max Verstappen - op zeventienjarige leeftijd - was de FIA bang dat de Formule 1 steeds jongere en jongere coureurs in de auto's zou krijgen. Op het moment dat Verstappen plaatsnam in een F1-bolide had hij nog niet eens zijn rijlessen gestart voor een rijbewijs, maar op het circuit mocht hij al met meer dan 350 kilometer per uur scheuren in zijn Toro Rosso-auto.

Om ervoor te zorgen dat de teams niet nóg jongere coureurs binnen zouden hengelen, zonder enige ervaring, heeft de FIA een regel aan het regelboek toegevoegd, waarin staat dat een coureur een minimum leeftijd van 18 moet hebben om in een F1-auto te mogen stappen. Maar die regel is nu aangepast, mede door een aanvraag vanuit Mercedes.

Kimi Antonelli

Andrea Kimi Antonelli maakt al jaren onderdeel uit van het Mercedes-juniorenteam en wordt door velen gezien als de nieuwe Max Verstappen. In de juniorenklassen was hij zó goed, dat Mercedes besloot dat hij de F3 over zou mogen slaan en direct in de F2 plaats zou mogen nemen. Daar heeft hij vooralsnog geen potten kunnen breken, maar in de privé-tests die Mercedes met hem afgenomen heeft, is Toto Wolff overtuigd geraakt: Antonelli moet de opvolger van Lewis Hamilton gaan worden.

Maar daarin stuitte de Mercedes-baas op een probleem: Antonelli is pas zeventien jaar en mag dus nog niet uitkomen in de Formule 1. Dat is voor 2025 nog geen ramp, aangezien Antonelli dan al 18 zal zijn, maar Mercedes wil hem dit jaar al in actie zien. De jonge Italiaan zal zeker en vast wat vrije trainingen gaan rijden in de W15 en de kans is aanwezig dat hij later dit jaar de vervanger van Logan Sargeant gaat worden bij Williams, zodat hij alvast kan wennen aan de koningsklasse van de autosport.

Dat alles is nu mogelijk, door de regelwijziging van de FIA. Zij hebben namelijk besloten dat een coureur op zijn zeventiende al uit mag komen in de Formule 1, mits hij laat zien dat hij goed genoeg is voor een superlicentie.

"De coureur moet ten minste 18 jaar oud zijn bij aanvang van het evenement van zijn eerste F1-wedstrijd. Uitsluitend naar goeddunken van de FIA kan aan een coureur, die recentelijk en op consistente wijze blijk heeft gegeven van uitmuntende bekwaamheid en rijpheid in Formule-competities voor éénzitters, een superlicentie worden toegekend op de leeftijd van 17 jaar", zo luidt de regel nu.

Dat betekent dat Antonelli dit seizoen al in actie kan komen in de Formule 1. Toto Wolff kan dan snel gaan bepalen of Antonelli al goed genoeg is om in 2025 naast George Russell te rijden bij Mercedes, of dat hij nog een jaartje bij Williams moet rijpen.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties