F1 Nieuws

FIA voert regelwijziging door nadat Max Verstappen zonder straf wegkwam

FIA voert regelwijziging door nadat Max Verstappen zonder straf wegkwam
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

FIA voert regelwijziging door nadat Max Verstappen zonder straf wegkwam

FIA voert regelwijziging door nadat Max Verstappen zonder straf wegkwam
Red Bull Content Pool

De FIA heeft besloten om een regelwijziging door te voeren, voorafgaand aan het Grand Prix-weekend in Brazilië. De afgelopen kwalificatiesessies gebeurde het steeds vaker dat coureurs stil stonden in de pitlane, om zo een gat voor zichzelf te creëeren. Dit is vanaf dit weekend verboden.

Het probleem kwam voor het eerst aan het licht tijdens de GP van Singapore, waar Verstappen in het eerste deel van de kwalificatie veel coureurs ophield in de 'fastlane', de baan waar auto's op snelheid door de pitstraat rijden. Op dat moment besloot de FIA onderzoek te doen naar het incident en Verstappen uiteindelijk een reprimande te geven.

De Nederlander kwam weg met slechts een reprimande omdat er door zijn actie niemand echt in de problemen was gekomen, maar het was nog altijd tegen de regels. Toen het weer gebeurde in Mexico, kwam heel social media onder te staan met klachten over Verstappen.

Maar in Mexico was niet alleen de Red Bull-coureur fout. Ook Fernando Alonso en George Russell hielden mensen op in de pits, waarvoor ze zich alle drie moesten melden bij de stewards. Uiteindelijk kwamen Verstappen, Russell en Alonso allemaal weg zonder straffen, maar dat zal vanaf dit weekend niet meer mogelijk zijn.

Regelwijziging

Niels Wittich, Formule 1-wedstrijdleider, heeft in de race-event notities geschreven dat de FIA vanaf dit weekend streng zal controleren op het stilstaan in de pitstraat. Coureurs zijn in Interlagos niet meer toegestaan om andere coureurs op te houden, dit moeten ze op een ander deel van de baan doen.

"Volgens artikel 33.4 van de Formula 1 Sporting Regulations is het coureurs niet toegestaan om onnodig langzaam te rijden, waaronder het stoppen van een auto in de fastlane van de pitstraat. Tijdens de Shootout en de kwalificatie mogen coureurs een gat creëren tussen de lichten van de pitstraat en de tweede safety car-lijn. Elke coureur die dit wil doen, moet zo ver mogelijk naar links rijden om andere coureurs de kans te geven hen te passeren aan de rechterkant van de pitstraat-uitgang", aldus Wittich.

Verstappen ziet probleem niet

Vorig weekend, na de kwalificatie in Mexico, liet Verstappen nog weten dat hij geen probleem zag met het ophouden van coureurs in de pitstraat. Volgens de Nederlander was dit een veiligere manier dan dat het op hoge snelheid op het circuit gebeurt.

"Ik denk dat het op dit moment niet helemaal perfect, dus we moeten waarschijnlijk met iets anders komen, maar dat is moeilijk. Wat ik alleen niet begrijp, is dat iedereen nu een gat probeert te maken in de pitstraat, wat de enige plek is waar dat kan. Dus ik begrijp niet echt hoe je iemand kunt hinderen", zei Verstappen nadat de stewards hem hadden opgeroepen.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties