F1 Nieuws

Max Verstappen ontvangt flinke kritiek van Formule 1-collega's: 'Is dat eerlijk?'

Max Verstappen ontvangt flinke kritiek van Formule 1-collega's: 'Is dat eerlijk?'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Max Verstappen ontvangt flinke kritiek van Formule 1-collega's: 'Is dat eerlijk?'

Max Verstappen ontvangt flinke kritiek van Formule 1-collega's: 'Is dat eerlijk?'
Red Bull Content Pool

Max Verstappens acties tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore hebben in Japan voor de nodige reacties gezorgd in de paddock. Menig coureur vindt het namelijk slecht dat Verstappen geen straf kreeg voor zijn acties, aangezien hij die wel degelijk verdiende.

Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore was het niet de dag van Red Bull. Zowel op het gebied van eigen snelheid, maar ook op het gebied van het uit de weg gaan voor coureurs die aan een vliegende ronde bezig waren of het ophouden van andere coureurs.

Zo zat Verstappen AlphaTauri-coureur Yuki Tsunoda in de weg tijdens zijn laatste vliegende ronde in Q2 en bleef de Nederlander zonder echte reden stilstaan aan het einde van de pitstraat. Twee vergrijpen die normaliter zouden worden bestraft met een gridstraf. Verstappen ging echter vrijuit en dat zorgde voor de nodige scheve gezichten in de Formule 1-paddock.

Ligt niet aan het team

In Japan werd er dan ook aan vele coureurs gevraagd hoe zij keken naar het uitblijven van een straf voor Verstappen. "Ik wil er niet te veel over zeggen, want dan creëer ik alleen maar controverse. Ik denk dat de persoon die iemand in de weg zit, een straf moet krijgen. Zoiets ligt niet alleen maar aan het team", begint McLaren-coureur Lando Norris.

"Ik weet dat het team nu een boete heeft gekregen, maar als coureur moet je gewoon in je spiegels kijken. Je hebt de hele ronde niets anders te doen dan dat. Schijnbaar hebben veel mensen daar moeite mee. Er zouden zwaardere straffen moeten komen voor coureurs die anderen in de weg zitten.

Het verpest de kwalificatie van anderen. Zo was Yuki (Tsunoda) klaar in Q2, terwijl hij eerder nog op P1 stond. Niemand lijkt zich er druk om te maken, maar het is dit seizoen al meerdere keren gebeurd. Het is mij ook een aantal keer overkomen en dan vooral bij bepaalde teams", aldus Norris.

Eerlijk?

Met name het feit dat penalty's bij de ene coureur wel worden uitgedeeld en bij de andere coureur niet zorgt voor veel frustratie vanuit de rijders. Williams-coureur Alexander Albon ziet dat ook en wil daarom dat de FIA consistent gaat handhaven op rijders die over de schreef gaan.

"Consistentie is iets waar we als coureurs en teams op aandringen. Ook voor de kijker thuis is dat fijn. Het is echter lastig. Bijvoorbeeld die vijf seconden tijdstraf voor Sergio (Pérez) in Singapore. Het is consistent, maar is dat eerlijk? Misschien niet, dus ik denk dat er een bepaalde mate van flexibiliteit moet zijn."

Discussie

Ondanks het gebrek aan consistentie vanuit de FIA kwam het uitblijven van een penalty voor Verstappen alsnog als een verrassing voor velen, zo ook voor Ferrari-coureur Charles Leclerc. Volgens de Monegask zorgen dergelijke acties vanuit de FIA namelijk voor een "slecht precedent".

"Ik was een beetje verrast, vooral met dat ding in de pitstraat. Zoiets kan een behoorlijk slecht precedent scheppen. Het is gelukkig altijd een open discussie met de FIA en we proberen hen ook onze kant van het verhaal uit te leggen. Ik weet zeker dat we die discussie weer aangaan tijdens de rijdersbriefing dit weekend", aldus Leclerc.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties