F1 Nieuws

McLaren en Lando Norris op hun vingers getikt: 'Hier heb je een fout gemaakt!'

McLaren en Lando Norris op hun vingers getikt: 'Hier heb je een fout gemaakt!'
Michael Potts/BSR Agency
F1 Nieuws

McLaren en Lando Norris op hun vingers getikt: 'Hier heb je een fout gemaakt!'

McLaren en Lando Norris op hun vingers getikt: 'Hier heb je een fout gemaakt!'
Michael Potts/BSR Agency

Lewis Hamilton en Mercedes triomfeerden tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië, maar het was eigenlijk Lando Norris die de race had moeten winnen. De Brit had de beste banden over voor het einde van de race, maar op één of andere manier besloot McLaren deze band niet te gebruiken. Volgens Karun Chandhok was dat een grote fout van McLaren.

Lando Norris had als enige coureur van de top drie in Silverstone nog een verse set mediums over, welke aan het einde van de race goed van pas zouden kunnen komen. Dit omdat zowel Mercedes als Red Bull alleen nog maar gebruikte zachte banden had of nieuwe harde banden. De zachte banden gaan er te snel aan op Silverstone, terwijl de harde banden - uiteraard - minder grip geven dan de mediums. Het leek dan ook een simpele keuze te zijn voor McLaren en Norris: hij moest de mediums onder zijn MCL38 schroeven.

Maar dat gebeurde niet. McLaren koos ervoor om Norris op de zachte banden te zetten, waar de Brit over de radio ook in meeging. Volgens Karun Chandhok heeft McLaren daar een grote fout gemaakt, omdat ze dat helemaal niet voor hadden moeten stellen aan Norris. Dat gebeurde bij Verstappen en Hamilton ook niet. Zij vertrouwen het team om de juiste keuze te maken, terwijl McLaren de keuze aan Norris laat. Daar heeft het team uit Woking de overwinning weggegooid, meent Chandhok.

"Strategisch gezien hebben ze een fout gemaakt", begint de voormalig F1-coureur over McLaren op Sky Sports. "We hoorden over de radio dat ze aan Norris vroegen: wil je Lewis coveren op de zachte band? Of wil je Verstappen coveren op de harde band? Maar dat hadden ze niet moeten vragen, ze hadden de best mogelijke strategie moeten volgen. En die beste strategie was om hem op een nieuwe medium te zetten. Dat deden ze met Piastri namelijk ook."

Oscar Piastri

McLaren-teamgenoot Oscar Piastri kreeg, in tegenstelling tot Norris, namelijk wel een setje nieuwe mediums aan het einde van de race. Daarop liet de Australiër zien hoeveel tijd daarmee te winnen was.

"Norris had het zwaar op die zachte banden. Na de laatste pitstop lag Piastri 15 seconden achter op Norris, maar aan het einde was dat nog maar 5 seconden. Hij had in die paar ronden 10 seconden goedgemaakt. Als McLaren Norris ook een set nieuwe mediums had gegeven, dan had Norris de Grand Prix gewonnen, zelfs als hij Lewis dan in had moeten halen", aldus Chandhok.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties