F1 Nieuws

Stewards doen uitspraak over incident Max Verstappen tijdens VT3 GP Monaco

Stewards doen uitspraak over incident Max Verstappen tijdens VT3 GP Monaco
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Stewards doen uitspraak over incident Max Verstappen tijdens VT3 GP Monaco

Stewards doen uitspraak over incident Max Verstappen tijdens VT3 GP Monaco
Red Bull Content Pool

Aan het einde van de derde vrije training voor de Grand Prix van Monaco overtrad Max Verstappen de regels van de FIA, zo was de wedstrijdleiding van mening. Toen de sessie op zijn einde liep kwam er een melding in beeld dat Verstappen zich na de training zou moeten gaan melden bij de stewards, om tekst en uitleg te geven over zijn manier van rijden.

Verstappen was aan het einde van de training bezig om zijn laatste snelle ronde te rijden, waarin hij werd dwarsgezeten door Sergio Pérez, Esteban Ocon en Logan Sargeant. Hierdoor moest Verstappen zijn ronde afbreken en kreeg hij op de radio te horen dat hij 'de geblokte vlag' moest nemen. Aangezien er nog twintig seconden te rijden was, betekende het dat hij onwijs langzaam richting de finishlijn zou moeten rijden, wilde hij inderdaad de geblokte vlag als eerste zien.

Geen extra ronde rijden

Dat Verstappen de geblokte vlag moest nemen van zijn engineer, was om een simpele reden. Als de Nederlander voor het einde van de sessie over de streep was gekomen, zou hij een extra ronde moeten rijden voor hij zijn proefstart zou mogen doen. Nu hij na het verstrijken van de tijd over de streep kwam, mocht hij de eerstvolgende ronde direct zijn proefstart doen. Dit klinkt vrij logisch, maar de wedstrijdleiding was niet onder de indruk van zijn rijgedrag.

Volgens de FIA had Verstappen 'onnodig langzaam' gereden op het rechte stuk, waarna de stewards zich over het incident gebogen hebben. Zij hebben Verstappen uitgenodigd in hun kantoor in Monaco, waarna ze vlak voor de start van de kwalificatie uitspraak deden over deze zaak. Het eindoordeel van de stewards: Verstappen krijgt een waarschuwing voor zijn manier van rijden. Volgens de stewards heeft hij zich inderdaad niet aan de regels gehouden, maar deed hij niks ongevaarlijks en zat hij niemand in de weg. Een straf zou dan ook te zwaar zijn geweest, maar ze wilden wel duidelijk maken dat dit niet de bedoeling is.

Redenering stewards

De stewards zeiden over de overtreding van Verstappen het volgende: "Verstappen kreeg van het team te horen dat hij de geblokte vlag moest pakken. Er zat nog wat tijd tussen de instructie en de geblokte vlag. Hij zei dat hij ook op de tv-schermen zag dat er nog 20 seconden over waren tot het einde van de sessie. Hij ging vervolgens bij het uitkomen van bocht 19 van de racelijn af en bleef helemaal links van de racelijn rijden, totdat hij de geblokte vlag van de sessie in ontvangst nam. Daarbij reed hij extreem langzaam, soms met snelheden van onder de 20 km/u", zo beginnen de stewards.

"Hoewel wat hij deed niet gevaarlijk was en andere coureurs niet hinderde, reed hij onnodig langzaam op het rechte stuk van de start-finish en dat is een overtreding van artikel 33.4 van de FIA Formula One Sporting Regulations. Daarom geven we de coureur van auto #1 een waarschuwing voor deze overtreding."

Verstappen zal de kwalificatie dus zonder zorgen kunnen beginnen. Althans, als het op straffen aankomt. Qua snelheid voor de pole position moet hij zich wél zorgen maken, aangezien de Ferrari van Charles Leclerc een paar tienden per ronde harder loopt dan de Red Bull RB20.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties