F1 Nieuws

Uitslag eerste vrije training Formule 1 Grand Prix Spanje 2024

Uitslag eerste vrije training Formule 1 Grand Prix Spanje 2024
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Uitslag eerste vrije training Formule 1 Grand Prix Spanje 2024

Uitslag eerste vrije training Formule 1 Grand Prix Spanje 2024
Red Bull Content Pool

De eerste vrije training voor een belangrijke Grand Prix van Spanje zit erop. Tijdens dit raceweekend zal veel duidelijk worden over de pikorde in de Formule 1. Aan het begin van het seizoen gingen Red Bull Racing en Max Verstappen verder met waar ze gebleven waren in 2023: winnen. Maar in de afgelopen vier races was de RB20 geen enkele keer de snelste auto op de baan.

Het lijkt erop alsof de Red Bull-bolide inmiddels is bijgehaald door McLaren, Ferrari en Mercedes, al waren de afgelopen circuits wellicht niet helemaal representatief voor de rest van dit seizoen, door de vele hobbels en kerbstones. In Spanje zullen die veel minder aanwezig zijn én hebben alle teams ontzettend veel data van de afgelopen jaren, waardoor dit raceweekend een belangrijk graadmeter gaat zijn. Wie snel is in Barcelona, is waarschijnlijk ook snel in de rest van het seizoen.

Meerdere teams kozen er dan ook voor om updates te introduceren in Barcelona. Vooral Ferrari en Visa Cash App RB hebben veel nieuwe onderdelen meegenomen, terwijl ook Red Bull Racing een aantal updates op de RB20 heeft. Mercedes heeft niet per se nieuwe onderdelen bij, maar heeft wel wat lichtere componenten bij, waardoor het gewicht van de auto verminderd is en Hamilton en Russell sneller moeten gaan. Het is dan ook geen wonder dat alle teams direct naar buiten wilden tijdens de eerste vrije training.

Drukke baan

De baan in Barcelona was dan ook gelijk vol, toen het groene licht brandde aan het uiteinde van de pitstraat, voor de eerste vrije training. Vooraan het veld wisten de Ferrari's, de Mercedessen en de Red Bulls direct snelle tijden te noteren, terwijl de McLarens met zwaardere auto's rondreden. Max Verstappen - die dit weekend zijn laatste 'legale' motor van het seizoen heeft genomen - was nog niet helemaal tevreden met de balans in zijn RB20 aan het begin van de sessie, maar liet over de radio ook weten dat de auto 'voor de rest prima aanvoelde'.

Naast Verstappen sprak ook Charles Leclerc zijn onvrede uit over de radio. De Monegask, die afgelopen raceweekend een uitvalbeurt achter zijn naam kreeg, noemde de vernieuwde Ferrari SF-24 'verschrikkelijk om mee te rijden'.

Korte rode vlag

Iets na de helft van de sessie werd de eerste vrije training kort stilgelegd door een rode vlag-situatie. De reden daarvoor was een losgekomen stuk carbon van de Aston Martin van Fernando Alonso, welke hij in bocht 9 was kwijtgeraakt. Nadat de marshals deze weggehaald hadden, kon de sessie direct hervat worden.

Uitslag VT1

Aan het einde van de eerste vrije training blijkt dat Max Verstappen en Red Bull Racing in ieder geval beter voor de dag komen dan tijdens de afgelopen raceweekenden, al moet hij de eerste plaats aan Lando Norris laten. De McLaren-coureur snelde op zijn zachte banden naar een tijd van 1:14.228, waarmee hij twee honderdste sneller was dan Verstappen. Achter de Nederlander was Carlos Sainz in de Ferrari te vinden, die meer dan drie tienden tekort kwam, al had hij zijn beste tijd neergezet op de medium banden.

Lewis Hamilton en Charles Leclerc kenden een lastige sessie, met een respectievelijk zevende en elfde plaats na de eerste vrije training. Zij hebben nu tweeëneenhalf uur de tijd om hun auto's te verbeteren, zodat ze in VT2 beter voor de dag komen. Bekijk de volledige uitslag van VT1 in Spanje hieronder:

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties