F1 Nieuws

Christian Horner zag McLaren overwinning weggooien in Canada met cruciale fout: 'Dat gaf Max de kans'

Christian Horner zag McLaren overwinning weggooien in Canada met cruciale fout: 'Dat gaf Max de kans'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Christian Horner zag McLaren overwinning weggooien in Canada met cruciale fout: 'Dat gaf Max de kans'

Christian Horner zag McLaren overwinning weggooien in Canada met cruciale fout: 'Dat gaf Max de kans'
Red Bull Content Pool

Volgens Christian Horner was de Grand Prix van Canada een prooi voor McLaren, hadden ze op het juiste moment de juiste keuze gemaakt. Na de eerste safety car, veroorzaakt door de crash van Logan Sargeant, droogde het Circuit de Gilles Villeneuve snel op en werden de slicks al snel tevoorschijn gehaald. Daar werd een belangrijke slag geslagen door Red Bull en Max Verstappen.

De Nederlander ging namelijk op precies het juiste moment naar binnen, samen met Mercedes-coureur George Russell en McLaren-coureur Oscar Piastri. De teamgenoot van Piastri, Lando Norris, die op dat moment in het treintje achter Verstappen reed, besloot door te rijden, omdat hij én McLaren het gevoel hadden dat de baan nog niet helemaal klaar was voor slicks.

Die informatie haalden zij uit de rondetijden van Lewis Hamilton, die twee rondes daarvoor naar binnen was gekomen en nog altijd langzamer was dan Lando Norris, op gebruikte intermediate-banden. Maar volgens Christian Horner heeft McLaren daar een fout gemaakt. Het team uit Woking heeft de eenmalig Grand Prix-winnaar nét te lang buiten gelaten, waardoor Max Verstappen de kans had om zijn banden op temperatuur te krijgen.

McLaren wacht te lang

Dat het Britse team Norris buiten hield, was nog niet eens zo'n gek idee, aangezien hij in die ronde de tot dan toe snelste ronde van de race reed. Het gat naar Verstappen was op dat moment twintig seconden en de Nederlander had moeite om zijn banden op temperatuur te krijgen, waardoor het weleens een magistrale zet had kunnen zijn van McLaren. Maar toen besloten ze Norris nog een ronde buiten te laten en dat was funest, aangezien Verstappen die ronde kon gebruiken om zijn mediums op te warmen.

Dat betekende dat toen Norris uiteindelijk uit de pitstraat kwam, hij op compleet koude banden stond en Verstappen inmiddels al temperatuur in zijn mediums had. Zo kon de Limburger makkelijk voorbij gaan aan zijn goede vriend en een aantal seconden uitlopen. Daar heeft McLaren de race verloren, meent Christian Horner.

"Het was een kwestie van op het juiste moment de crossover pakken, want de eerste sector was behoorlijk vochtig. Als je de pitstraat uitrijdt, verlies je enorm veel temperatuur. Ik had het gevoel dat we dat ongeveer goed hadden getimed, door naar de medium band te gaan. Terwijl Lando [op zijn intermediate-banden] genoeg wist te profiteren om de 20-secondengrens te halen, werden onze banden met elke ronde die we reden warmer en het verbaasde me dat ze hem na één ronde nog niet naar binnen haalden", begint Horner bij Autosport.

"Ze lieten hem voor twee rondes buiten en dat was cruciaal, want dat gaf Max nog een ronde om de temperatuur te genereren. Toen Lando pitte, had Max al banden die in een window zaten en kon hij direct doorrijden en een gat van drie seconden slaan in sector één. Die timing was dus cruciaal."

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties