F1 Nieuws

F1-kampioen over crash tussen Verstappen en Norris: 'Max had een zwaardere straf moeten krijgen'

F1-kampioen over crash tussen Verstappen en Norris: 'Max had een zwaardere straf moeten krijgen'
DPPI/BSR Agency
F1 Nieuws

F1-kampioen over crash tussen Verstappen en Norris: 'Max had een zwaardere straf moeten krijgen'

F1-kampioen over crash tussen Verstappen en Norris: 'Max had een zwaardere straf moeten krijgen'
DPPI/BSR Agency

Voormalig Formule 1-wereldkampioen Jenson Button heeft in gesprek met Sky Sports zijn visie gedeeld over de clash tussen Max Verstappen en Lando Norris tijdens de slotfase van de Grand Prix van Oostenrijk. Volgens Button is er veelal overtrokken gereageerd op de aanvaring tussen de beide coureurs.

Verstappen en Norris vochten in de slotfase van de Oostenrijkse Grand Prix een gevecht uit voor de overwinning. Dat verliep grotendeels binnen de lijntjes, maar (volgens de stewards) veranderde dat in ronde 64. Toen kwamen Verstappen en Norris namelijk met elkaar in aanraking. Door het contact reden de beide coureurs een platte band en moesten ze terug naar de pitstraat. Verstappen kon zijn weg na een switch naar vers rubber vervolgen en uiteindelijk als vijfde over de streep komen, terwijl Norris zijn race zag eindigen in een DNF.

Fikse kritiek op Verstappen

Na afloop van de race was er een hoop kritiek op het handelen van Verstappen. Voornamelijk Britse mediakanalen stelden zelfs dat Verstappens tien seconden tijdstraf niet genoeg was en dat de Nederlander terug leek te gaan naar de 'Crashstappen' van vroeger. Ook McLaren was allerminst te spreken over Verstappen. Zo lieten CEO Zak Brown en teambaas Andrea Stella beiden weten alle schuld bij Verstappen te leggen en vertelde Norris dat hij zijn vriendschap met Verstappen zou verbreken als de Nederlander geen excuses zou maken voor zijn actie.

Button deelt kijk op Verstappen-Norris incident in Oostenrijk

Gevraagd om zijn kijk op de aanvaring tussen Verstappen en Norris te geven, laat Button optekenen dat hij het als een racing incident zag. Ook liet de Brit weten dat incidenten zoals dit nou eenmaal gebeuren als er twee coureurs strijden om de overwinning. "Er wordt veel gepraat over Max en dat hij bewoog in de remzone en dat hij een grotere straf had moeten krijgen dan hij had. Het kan controversieel zijn, maar ik denk niet dat hij dat had moeten doen. Ik denk dat hij iets naar links bewoog toen hij remde. Soms gebeurt dat, dan kijk je naar rechts en ga je misschien een beetje naar links", trapt Button af.

"Ik denk dat hij naar links ging omdat Lando daar was, dat is het probleem en daarom kreeg hij 10 seconden straf. Lando had ook naar links kunnen gaan, er was veel meer ruimte op de baan en hij had het contact kunnen vermijden. Iets soortgelijks gebeurde in 2023, vorig jaar in Oostenrijk, precies dezelfde bocht en het was Carlos Sainz aan de binnenkant en Max stapte aan de buitenkant. Carlos gaat naar links, net als Max, en Max gaat als het ware met hem mee, volgt hem naar links, rijdt de stoeprand op en ze maken geen contact. Het is dus hard racen. Ja, soms gaan er dingen mis en dan praten we er lang over. Maar het is geweldig dat we erover praten, want ik denk dat deze twee nog jaren met elkaar zullen vechten", gaat Button verder.

"Ik denk dat Max in het verleden een beetje te agressief is geweest, vooral tegen Lewis. Ik heb niet het gevoel dat het op dit moment hetzelfde is met Lando. Het is duidelijk dat als ze een stap verder zouden gaan, het dat wel zou zijn, maar ja, ik bedoel coureurs kwamen vroeger nooit over de radio en zeiden 'oh hij duwde me eraf, oh hij sneed me hier af, oh hij deed dit', maar ze doen het omdat ze weten dat het een reactie is die de stewards zullen horen en hopelijk zullen ze er iets aan doen, want dat hebben ze in het verleden gedaan. Hetzelfde geldt voor Andreas, hij doet het omdat hij weet dat er een reactie kan komen en dat het resultaat kan veranderen", aldus de oud-Formule 1-coureur.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties