F1 Nieuws

FIA wijst protest Haas af: coureurs kunnen opgelucht ademhalen

FIA wijst protest Haas af: coureurs kunnen opgelucht ademhalen
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

FIA wijst protest Haas af: coureurs kunnen opgelucht ademhalen

FIA wijst protest Haas af: coureurs kunnen opgelucht ademhalen
Red Bull Content Pool

Sergio Pérez, Alex Albon, Logan Sargeant en Lance Stroll kunnen allemaal opgelucht ademhalen. Haas had een Right of Review aangevraagd bij de FIA, omdat bovenstaande coureurs de track limits hadden overschreden tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. In het geval van Pérez zou dat een pijnlijke straf betekenen.

De Mexicaan eindigde op de vierde plaats in Austin, waarmee hij twaalf punten wist te scoren. Maar achteraf kwamen er beelden vrij dat Checo 28 keer buiten de witte lijnen ging bij bocht 6, wat zou betekenen dat hij eigenlijk 75 seconden tijdstraf aan zijn broek zou moeten hebben. Als dat werd opgeteld bij zijn racetijd, zou hij uitkomen op de tiende plaats en dus maar één schamel puntje scoren.

Volgens Haas hadden zij genoeg 'nieuw bewijs' om een Right of Review aan te vragen en de uitslag van de GP van de Verenigde Staten aan te passen. Maar daar is de FIA niet in meegegaan. In hun beslissingen wordt het woordje 'nieuw' belangrijk gemaakt. Het gebruiken van on-board beelden is namelijk geen 'nieuw' bewijs, aangezien Haas dat op dat moment zelf ook had kunnen zien en tijdens de race kon protesteren.

"Het verzoekschrift voor het Right of Review wordt afgewezen, omdat er geen belangrijk en relevant nieuw bewijs is dat niet beschikbaar was voor Haas op het moment van de beslissing", zegt de FIA in haar beslissing. "Overtredingen van track limits worden bijna altijd gehandhaafd op basis van het belangrijkste videobewijs van een vaste camera met voldoende resolutie, die geplaatst is om duidelijk de positie van een auto te zien ten opzichte van de witte lijn."

Camera voldeed niet

De FIA erkent dat de camera niet aan de eisen voldeed. Op de belangrijkste plek van de bocht, de 'apex', kon de camera niet vaststellen of een coureur over de baan was gegaan of niet. Maar dat betekent niet dat Haas dit argument kan gebruiken om een Right of Review aan te vragen.

"De camera in bocht 6 voldeed niet aan de norm, omdat hij de apex van de bocht niet dekte. Aangezien on-board camera's alleen bruikbaar zijn voor het verifiëren van een overtreding als deze eerst is waargenomen door de camera (langs de baan), waren de Stewards van mening dat ze niet nauwkeurig en consistent konden vaststellen of er een overtreding plaatsvond voor elke auto in elke ronde."

Sergio Pérez, Lance Stroll, Alex Albon en Logan Sargeant mogen daarmee hun punten behouden uit de GP van de Verenigde Staten en Haas druipt af.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties