F1 Nieuws

Formule 1-toekomst Red Bull onzeker: 'We zitten niet ver van het breekpunt'

Formule 1-toekomst Red Bull onzeker: 'We zitten niet ver van het breekpunt'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Formule 1-toekomst Red Bull onzeker: 'We zitten niet ver van het breekpunt'

Formule 1-toekomst Red Bull onzeker: 'We zitten niet ver van het breekpunt'
Red Bull Content Pool

Christian Horner is van mening dat de alsmaar voller wordende Formule 1-kalender een slechte zaak is. Volgens de CEO en teambaas van Red Bull Racing gaat het er uiteindelijk voor zorgen dat de sport in elkaar stort. Horner denkt dat dit moment dichterbij is dan gehoopt.

In 2023 stonden er eigenlijk 24 races op de kalender, waar het niet dat de Grand Prix van China werd afgelast door de (toen nog) strenge COVID-maatregelen in en rondom Shanghai. Volgend jaar keert China terug en zal hoogstwaarschijnlijk ook Zuid-Afrika toe willen treden tot de F1-kalender, waardoor er weer een historische race weg zal vallen.

Spa-Francorchamps is mogelijk de dupe van de komst van Zuid-Afrika en het Concorde Agreement. Die overeenkomst tussen alle teams en de Formule 1 stelt namelijk dat de kalender tot en met 2026 'slechts' 24 races mag bevatten. Maar als het aan Stefano Domenicali (CEO F1) had gelegen, hadden we alle iconische circuits behouden en gingen we richting een kalender met 30 races.

Als Christian Horner door Financial Times wordt gevraagd wat zijn ideale aantal races is, is hij vrij duidelijk: "Zo'n 18?", begint de Brit. Die daarna uitlegt dat dat niet meer zal gaan door de hebzucht van Domenicali en Liberty Media.

"Het probleem is dat Stefano (Domenicali, red.) op komt dagen en telkens hetzelfde trucje gebruikt. Dan komt hij aan met: 'Oh, misschien kunnen we dit jaar niet naar Silverstone, of Monza ziet er niet zo stabiel uit.' En dan zegt hij: 'Kijk, we kunnen Monaco, Monza en Silverstone niet kwijtraken. Maar Vegas dan? Oké, dan gaan we daar ook rijden. En Miami? Ja, oké. Daar gaan we daar ook heen.' En ze blijven maar komen met leuke circuits en leuke races, dan is het moeilijk om daar nee tegen te zegen."

Breekpunt bijna bereikt

Het is voor de teams dus lastig om de plannen van Domenicali en Liberty Media te weigeren, maar op een gegeven moment wordt het wel te veel. Volgens Horner is dat punt al bereikt en zal het niet lang duren voor de Formule 1 en de teams in elkaar storten door de té volle kalender.

"Je komt uiteindelijk op een punt waar je na gaat denken over saturatie. 23 races is een belachelijke hoeveelheid en de kilometers die wij moeten maken in een seizoen ook. Het is voor mij beter om te blijven racen op de circuits die we al hebben, dan telkens nieuwe circuits toe te blijven voegen. Dit omdat je uiteindelijk op een breakpunt komt. Ik heb het gevoel dat we daar niet ver vandaan zitten", aldus Horner.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties