F1 Nieuws

General Motors schrijft zich in als nieuwe Formule 1-motorleverancier vanaf 2028

General Motors schrijft zich in als nieuwe Formule 1-motorleverancier vanaf 2028
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

General Motors schrijft zich in als nieuwe Formule 1-motorleverancier vanaf 2028

General Motors schrijft zich in als nieuwe Formule 1-motorleverancier vanaf 2028
Red Bull Content Pool

Autofabrikant General Motors heeft zich bij de FIA ingeschreven om in 2028 als motorleverancier de Formule 1 te betreden. Daarbij zal het team van Michael Andretti - Andretti Global - het eerste klantenteam zijn van de Amerikaanse fabrikant.

Andretti Global wil al lange tijd toetreden tot de Formule 1. Om zijn 'zaak' sterker te maken, besloot Michael Andretti daarom om samen met een grote autofabrikant in zee te gaan. Dat besloot Andretti te doen met Cadillac, dat onderdeel is van het grotere autoconcern General Motors (GM). Het was dan ook niet gek dat de FIA afgelopen maand groen licht gaf voor de toetreding van Andretti Global tot de Formule 1.

Goedkeuring FOM

De goedkeuring van de FIA houdt echter niet in dat Andretti Global ook daadwerkelijk op de grid zal verschijnen. Ook het FOM (Formula One Management) dat over alle commerciële zaken van de Formule 1 gaat, moet de toetreding van Andretti Global namelijk nog goedkeuren. Daarbij wordt vooral de vraag gesteld wat het nieuwe team precies toe kan voegen aan de Formule 1 (zowel in financiële als in sportieve zin).

Eigen motor

Naast die vraag zou het FOM ook hebben gevraagd aan Andretti Global of GM niet met een eigen motor zou willen toetreden tot de Formule 1. Daarmee zou de inschrijving van Michael Andretti namelijk een stuk sterker worden. De wens van het FOM stond echter haaks op andere geruchten.

Die stelden namelijk dat het FOM zou hebben gevraagd aan GM of ze niet met een andere formatie dan Andretti Global in zee wilden gaan. Al met al kan er gesteld worden dat er vanuit zowel de bestaande teams als het FOM een hoop weerstand was (en wellicht nog steeds is) tegen de komst van een elfde Formule 1-team op de grid.

Inschrijving lijkt compleet

Ondanks al deze twijfel en onzekerheid lijkt de inschrijving van Andretti Global nu dichterbij dan ooit. GM heeft immers laten weten dat het in 2028 een eigen Formule 1-motor wil bouwen om (onder andere) Andretti Global van een motor te voorzien.

Met de mogelijke komst van GM als motorleverancier zal de Formule 1 vanaf 2026 zeven motorleveranciers hebben (Ferrari, Mercedes, Red Bull Ford Powertrains, Renault, Audi, Honda en GM).

Erg blij mee

"We zijn heel erg bij dat onze nieuwe inschrijving van Cadillac met Andretti zal worden aangedreven door een GM-eenheid. Met onze diepgaande kennis van zaken zijn we ervan overtuigd dat we een succesvolle krachtbron voor de klasse (Formule 1) zullen ontwikkelen met Andretti Cadillac als een echt fabrieksteam.

We zullen te werk gaan met de allerbesten, op het hoogste niveau, met een integriteit en passie die zullen helpen om de racesport over de hele wereld naar een hoger niveau te tillen", aldus de reactie van GM-baas Mark Reuss.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties