F1 Nieuws

'Mercedes slaat handen ineen met nieuw Formule 1-team'

'Mercedes slaat handen ineen met nieuw Formule 1-team'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

'Mercedes slaat handen ineen met nieuw Formule 1-team'

'Mercedes slaat handen ineen met nieuw Formule 1-team'
Red Bull Content Pool

In zijn Green Notebook weet Formule 1-journalist Joe Saward te melden dat het team van HitechGP gebruik maakt van de Mercedes-windtunnel. Daar zou het team van Ollie Oakes zich voorbereiden op een intrede tot de Formule 1 in 2026.

De Formule 1 is momenteel booming business. Overal ter wereld proberen organisatoren de Formule 1 te overtuigen van een nieuwe race op de kalender. Voor de komende jaren lijkt er echter niets terecht te komen van die inspanningen.

In de laatste Concorde Agreement (een soort contract tussen de FOM en de Formule 1-teams) staat namelijk dat een seizoen maximaal 24 races mag tellen. Totdat de laatste Concorde Agreement dus wordt hernieuwd, kan er geen nieuwe race worden toegevoegd aan de kalender.

Ruimte voor nieuwe teams

Er is dus geen ruimte voor extra races, maar wel voor twee extra teams. Die teams zijn ook al naar buiten getreden met hun wens om zich bij de Formule 1-grid te voegen in 2026. Naast Andretti Global, zoals de inschrijving van Michael Andretti heet, heeft ook HitechGP zich gemeld als toekomstig Formule 1-team.

Momenteel is HitechGP actief in de Formule 2 en Formule 3. Het team van Oakes heeft echter al langer de wens om actief te worden in de Formule 1. Daarvoor heeft Oakes al een aantal stappen gezet. Zo is voormalig Sauber-engineer Mark Smith aangetrokken als hoofd van de ontwikkeling van de auto.

Naast de aanstelling van Smith zou Oakes ook een samenwerking zijn aangegaan met het team van Mercedes. De deal zou bestaan uit het gebruik van de windtunnel van het Duitse team. HitechGP zou zelfs al modellen van de 2026-auto in de windtunnel hebben getest.

Weerstand

Oakes lijkt dus vrij serieus te zijn als het gaat om zijn intrede tot de Formule 1. Dat moet ook wel, aangezien de FIA en Liberty Media zeer harde toelatingseisen stellen voor een nieuw Formule 1-team. Uit berichtgeving van voormalig FIA-president Mohammed Ben Sulayem kan worden opgemaakt dat de FIA akkoord is met de intrede van de twee nieuwe teams.

De bestaande Formule 1-teams zien echter geen heil in twee nieuwe teams. Volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff is het namelijk niet duidelijk welke waarde de twee teams toevoegen aan de Formule 1. De woorden van Wolff kregen veel steun van andere teambazen.

Andretti denkt echter dat er meer speelt dan alleen de kwestie over de toegevoegde waarde van twee nieuwe Formule 1-teams. De Amerikaan is namelijk van mening dat de bestaande teams bang zijn dat hun sponsoren overstappen naar een van de twee nieuwe teams.

Banden met Mazepin

Sponsoren lijken dus een grote rol te spelen bij de intrede van twee nieuwe Formule 1-teams. Zeker voor HitechGP lijkt dat het geval te zijn. Het team van Oakes werd namelijk lange tijd gesponsord door Dimitri Mazepin, de vader van voormalig Haas-coureur Nikita Mazepin én vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin.

Volgens ingewijden heeft Mazepin senior nog altijd een vinger in de pap bij het team van Oakes. De Brit zegt echter dat hier absoluut geen sprake van is en dat de banden met de Russische miljardair al lang zijn verbroken.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties