F1 Nieuws

'Red Bull zet Adrian Newey schaakmat en kan geïnteresseerde partijen laten wachten'

'Red Bull zet Adrian Newey schaakmat en kan geïnteresseerde partijen laten wachten'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

'Red Bull zet Adrian Newey schaakmat en kan geïnteresseerde partijen laten wachten'

'Red Bull zet Adrian Newey schaakmat en kan geïnteresseerde partijen laten wachten'
Red Bull Content Pool

Als Adrian Newey besluit om Red Bull Racing daadwerkelijk te verlaten, zal hij hoogstwaarschijnlijk niet direct bij een concurrent aan het werk kunnen. Dit omdat Red Bull een concurrentiebeding heeft opgenomen in het contract van de meesterontwerper, waardoor hij de komende jaren uit de handen zou moeten blijven van de rivalen.

Op donderdagmiddag liet Auto, Motor und Sport een bom vallen op de Formule 1-paddock. Het Duitse medium had vanuit betrouwbare bronnen vernomen dat Adrian Newey voornemens was om Red Bull Racing te verlaten, na twintig dienstjaren bij het team uit Milton Keynes. De reden voor zijn vertrek zou de voortdurende vete tussen Christian Horner en Helmut Marko zijn.

Daarnaast zou Newey niet blij zijn met het feit dat hij - vanwege het budgetplafond - volledig op het RB17-project [hypercar Red Bull Racing] is gezet. Hierdoor is zijn salaris geen onderdeel meer van het budgetplafond, maar is zijn invloed op de Formule 1-auto's veel minder dan in het verleden is geweest. Dit zouden de hoofdredenen zijn voor het feit dat Newey denkt aan een vertrek. Maar áls hij daadwerkelijk weg zou willen én zich aan zou willen sluiten bij een concurrent, zal Newey van een koude kermis thuiskomen.

Red Bull kan rivalen laten wachten

Volgens Motorsport.com heeft Red Bull Racing ingespeeld op een eventueel vertrek van Newey, toen hij zijn laatste contract tekende. Zijn huidige verbintenis loopt door tot en met het einde van 2025, maar naderhand zal de Brit niet gelijk naar een nieuw team kunnen verkassen. Zoals Olav Mol al wist te melden, brengt het betrouwbare medium nu ook het nieuws dat Newey ook in 2026 niet zal mogen werken voor een concurrent. Dit vanwege een concurrentiebeding.

De situatie rondom Newey zou 'enorm complex' zijn, vooral vanwege de contractuele afspraken die er gemaakt zijn tussen de meesterontwerper en Red Bull Racing. De Brit is op dit moment verplicht om zijn contract uit te dienen voor het einde van 2025, waarbij er geen clausules in zijn contract zitten om daar eerder onderuit te komen. Andere teams zouden hem wel uit kunnen kopen, maar dan moet Red Bull daar wel mee akkoord gaan. Het moge duidelijk zijn dat het Oostenrijkse team dat niet gaat doen, aangezien dit de concurrentie zal versterken.

Het verplicht Newey bijna om zijn contract uit te zitten tot en met het einde van 2025, maar dat betekent niet dat hij dan vrij is om te gaan en staan waar hij wil. Ook in 2026 mag Newey niet bij een ander team werken, dit wegens een concurrentiebeding. De eerste mogelijkheid dat hij naar Ferrari, Aston Martin of Mercedes zou kunnen, zou dan pas in 2027 zijn.

Dat zorgt er dan weer voor dat Newey's eerste input hoogstwaarschijnlijk pas in 2028 merkbaar wordt bij zijn nieuwe team. Tegen die tijd is Newey alweer 70 jaar en mogelijk wil hij dan met pensioen. Het is dus nog maar zeer de vraag of een concurrent van Red Bull ervandoor kan gaan met de Brit.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties