F1 Nieuws

The Race ziet Red Bull nóg dominanter zijn in 2023: Mercedes op een seconde

The Race ziet Red Bull nóg dominanter zijn in 2023: Mercedes op een seconde
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

The Race ziet Red Bull nóg dominanter zijn in 2023: Mercedes op een seconde

The Race ziet Red Bull nóg dominanter zijn in 2023: Mercedes op een seconde
Red Bull Content Pool

Gary Anderson van The Race heeft de drie testdagen in Bahrein van dichtbij gevolgd en kan daar een duidelijke conclusie uittrekken: Red Bull Racing zal dominant zijn aan het begin van het 2023 Formule 1-seizoen. Volgens zijn berekeningen komt er geen enkel team binnen vier tienden van de RB19 en heeft Mercedes zelfs een nóg grotere achterstand dan vorig jaar.

Het is natuurlijk altijd lastig om de snelste tijden in zo'n testweek serieus te nemen, omdat ieder team een ander programma heeft. Sommige renstallen zullen met weinig brandstof gereden hebben op de ideale tijd van de dag, terwijl andere teams juist veel brandstof gebruikten en op het heetst van de dag naar buiten gingen op oudere banden. Toch heeft Gary Anderson er wat van proberen te maken.

De 71-jarige Brit, voormalig auto-ontwerper in de Formule 1 en al jaren een gerenommeerd journalist, heeft percentages gebruikt in plaats van de tijden. Anderson heeft gekeken naar de tijden die alle auto's reden in de ochtend- en middagsessie, rekening houdend met de brandstof die ze daarin gebruikten (top drie teams rijden vaak met meer brandstof, kleinere teams doen vaak aan glory runs) én hoe de windcondities waren op dat moment. Met die berekening komt Anderson op de volgende ranglijst:

Red Bull Racing dominant, zusterteam AlphaTauri achteraan

The Race ziet hetzelfde als alle andere F1-nieuwssites: de Red Bull RB19 is een meesterwerk van Adrian Newey. De bolide van Max Verstappen en Sergio Pérez is nóg beter dan vorig seizoen en gaat, zeker aan het begin van het jaar, dominant zijn. Volgens Anderson is het eerste team na Red Bull, Ferrari, meer dan VIER TIENDEN per ronde langzamer!

Ferrari komt zo'n 0.45 seconde tekort ten opzichte van Red Bull en moet eerder achterom kijken dan naar voren. Aston Martin en Fernando Alonso hijgen Ferrari en Charles Leclerc namelijk in de nek. Het Britse team van Lawrence Stroll heeft namelijk een achterstand van 0.6 seconde op de Red Bull van Verstappen.

Mercedes begint 2023 volgens Anderson nog zwakker dan het in 2022 deed, toen de W13 veel last had van porpoising. Lewis Hamilton en George Russell verliezen een seconde per ronde ten opzichte van de RB19, volgens de berekeningen. Tijdens de GP van Bahrein in 2022 was dit 0.75 seconde per ronde...

De rest van het veld ziet er zo uit: Alfa Romeo 1.34 seconde verlies op Red Bull, Haas 1.39 seconde verlies op Red Bull, Alpine 1.62 seconde verlies op Red Bull, McLaren 1.67 seconde verlies op Red Bull, Williams 1.67 seconde verlies op Red Bull, AT 1.91 seconde verlies op Red Bull.

Auto, Motor und Sport komt op deze uitslag met hun berekening!

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties