F1 Nieuws

'Max Verstappen en Helmut Marko hebben clausule stiekem in contract Verstappen gezet'

'Max Verstappen en Helmut Marko hebben clausule stiekem in contract Verstappen gezet'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

'Max Verstappen en Helmut Marko hebben clausule stiekem in contract Verstappen gezet'

'Max Verstappen en Helmut Marko hebben clausule stiekem in contract Verstappen gezet'
Red Bull Content Pool

Het is niet zomaar dat Max Verstappen zo loyaal is aan Helmut Marko. De Nederlander werd ontdekt door de Oostenrijker in de Europese Formule 3 en Marko bood hem direct een stoeltje aan in de Formule 1. Daarna was het ook Marko die ervoor zorgde dat Verstappen versneld de overstap kon maken naar Red Bull Racing, waar Max zijn eerste race won.

Tijdens het Grand Prix-weekend in Saoedi-Arabië liet Verstappen duidelijk merken dat Marko voor hem een belangrijk persoon is binnen Red Bull. Er leek even sprake te zijn van een vertrek van de 80-jarige man, na een 'geplande operatie' vanuit Christian Horner - die dit ontkend heeft. Maar dit plannetje ging niet door, vanwege een dreigement van Max Verstappen.

De stercoureur van Red Bull Racing zei in zijn eigen woorden: als Helmut Marko vertrekt, ben ik ook weg. En dat bleken geen loze woorden te zijn, aangezien hij een clausule in zijn contract heeft wat ervoor zorgt dat hij Red Bull inderdaad kan verlaten als Marko niet meer aanwezig is. Zó belangrijk is de Oostenrijker voor Verstappen, die daarna nogmaals duidelijk maakte hoe hij erin stond:

"Ik denk dat ik heel duidelijk ben geweest dat hij altijd moet blijven. Iedereen heeft zijn eigen rol en zo is het altijd geweest. En natuurlijk zijn na de dood van Dietrich [Mateschitz] een aantal van die taken opgesplitst. Ik heb altijd aangegeven dat Helmut in de toekomst moet blijven, zolang hij leeft. Ik ben daar altijd heel duidelijk over geweest, zoals vorig jaar na Qatar. En ik hoop dat dat niet verandert", aldus Verstappen.

'Marko-clausule stiekem in contract Max gezet'

Maar er is nu meer informatie naar buiten gekomen over de clausule in het contract van Max Verstappen. Volgens Autosport.com is er namelijk een reden waarom Marko een dag na deze uitspraken van Max ineens weer bij het team mocht blijven en Horner ineens aangaf dat iedereen een belangrijk onderdeel van het team is. Zowel het management van Red Bull Racing als Christian Horner wisten namelijk niets van deze clausule af.

Bronnen weten aan Autosport te melden dat deze clausule geen onderdeel uitmaakte van het originele contract van Verstappen, welke beide partijen in 2022 ondertekenden. Deze werd later toegevoegd, door de familie Verstappen en Helmut Marko, die daarvoor bevoegd is. Hierdoor werden Horner en het management van Red Bull Racing buitenspel gezet.

"Maar wat misschien wel het meest intrigerend is aan deze exit-clausule van Max, is dat deze volgens bronnen geen deel uitmaakte van het oorspronkelijke contract dat Verstappen en Red Bull in 2022 ondertekenden. In plaats daarvan maakt de clausule deel uit van een addendum bij het contract dat onlangs is toegevoegd. En wat nog intrigerender is: insiders hebben onthuld dat deze toevoeging aan het oorspronkelijke contract eenzijdig door de Verstappens en Marko is ingevoerd, zonder dat het F1-team van Red Bull of Horner hier op dat moment iets vanaf wist", aldus het zéér betrouwbare medium.

Maar hoe kan het dat Marko dit kon doen? Heel simpel: hij is zelf, naast topadviseur, één van de directeuren van het raceteam: "Marko kon dit doen omdat hij een van de twee directeuren van Red Bull Racing is en dus namens het team kan handelen."

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties