F1 Nieuws

Newey spreekt zich uit over mogelijke DNF van Sergio Pérez in Zandvoort

Newey spreekt zich uit over mogelijke DNF van Sergio Pérez in Zandvoort
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Newey spreekt zich uit over mogelijke DNF van Sergio Pérez in Zandvoort

Newey spreekt zich uit over mogelijke DNF van Sergio Pérez in Zandvoort
Red Bull Content Pool

Red Bull-adviseur Helmut Marko wist het zeker: Sergio Pérez had ontzettend veel geluk met de rode vlag tijdens de Dutch Grand Prix. Zonder de onderbreking vanuit de FIA had de Mexicaan de race niet uit kunnen rijden volgens Marko.

Peréz heeft geluk gehad. Zonder de rode vlag zou hij niet zijn gefinisht

Helmut Marko na de Dutch Grand Prix

De Oostenrijker meende dat de schade aan de auto van Pérez, door zijn crash in bocht 1 én in de pitstraat, te heftig was om de race mee uit te rijden. Hij werd dan ook gered door de rode vlag-periode, waarin de Red Bull-monteurs meer dan een half uur hebben gewerkt aan zijn auto en Pérez uiteindelijk als vierde over de streep kwam, na een tijdstraf voor het te hard rijden in de pits.

Adrian Newey

Red Bull-ontwerper Adrian Newey weet het nog niet zo of Pérez wel of niet uit was gevallen in Zandvoort als de rode vlag niet gezwaaid werd. Wel weet de Brit dat het precies op het randje zat van de structurele integriteit.

Dat het team hem, na zijn eerste crash, naar binnen riep voor een switch naar full-wets was volgens Newey niet zonder risico, aangezien er plekken verloren konden worden. Maar ze waren bang dat Pérez er nogmaals af zou vliegen als ze hem op de intermediates zouden laten rijden.

"Checo was er natuurlijk tweemaal af geweest en het probleem was dat we wisten dat er een redelijke kans zou zijn dat ze een rode vlag zouden zwaaien. Maar als je buiten blijft en de rode vlag komt niet, is de kans aanwezig dat hij eraf vliegt. Het was dan een moeilijke beslissing", begint Newey bij Autosport.com.

Schade aan RB19

Toen het team Pérez naar binnen haalde werd de rode vlag inderdaad gezwaaid, waardoor er gekeken kon worden naar de schade aan de #11 bolide. Volgens Newey zou het risicovol zijn geweest om hem zo te laten rijden.

"Er was wat schade aan de beamwing, die we gelukkig onder de rode vlag konden repareren. Als er geen rode vlag was geweest, zou hij het dan gered hebben zonder uit elkaar te vallen? Ik weet het niet. Als er geen rode vlag was geweest, was het precies op het randje van structurele integriteit", aldus de Brit.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties