F1 Nieuws

Red Bull Racing neemt risico en gaat geen gebruik maken van 'groot voordeel' in kwalificatie

Red Bull Racing neemt risico en gaat geen gebruik maken van  'groot voordeel' in kwalificatie
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Red Bull Racing neemt risico en gaat geen gebruik maken van 'groot voordeel' in kwalificatie

Red Bull Racing neemt risico en gaat geen gebruik maken van  'groot voordeel' in kwalificatie
Red Bull Content Pool

De Grand Prix van Italië wordt verreden op Monza, ook wel The Temple of Speed genoemd. Dit vanwege de vele rechte stukken op het iconische circuit in Lombardije. Een slipstream hebben is hier dan ook erg belangrijk en veel teams proberen daar een voordeel uit te halen.

We zagen tijdens de tweede vrije training dat Max Verstappen zijn teamgenoot een slipstream of 'tow' gaf op het laatste rechte stuk, waarna Sergio Pérez dit terugdeed bij Verstappen op het lange rechte stuk. Hiermee bereikten de auto's van de Red Bull-coureurs een hogere topsnelheid én werd er een snellere rondetijd neergezet.

Maar Helmut Marko heeft al bevestigd dat dit trucje niet herhaalt zal worden tijdens de kwalificatie. In ieder geval niet door Red Bull Racing. Hoogstwaarschijnlijk zullen andere teams wel gebruik maken van het slipstream-effect, maar bij Red Bull is men van mening dat het een te groot risico is, in verband met de tijd.

"We zagen in de Formule 2 dat driekwart van het veld niet eens op tijd over de finishlijn kwam. Het is het risico niet waard als je kijkt naar hoeveel tijd je wint. Een optimale slipstream levert je misschien twee of drie tienden op, maar de kans dat het lukt is twintig of dertig procent en de kans dat het mislukt is eerder zeventig of tachtig procent", zegt Marko bij Motorsport Magazin.

Chaos in 2019

Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Italië in 2019 konden we zien hoe belangrijk coureurs een slipstream vinden op Monza. Het hele veld stond bijna stil in de outlap op weg naar de laatste run in Q3, waardoor ook een groot gedeelte van het veld de finishlijn niet op tijd haalde.

Lewis Hamilton was toentertijd van mening dat dit een bewuste actie was vanuit Ferrari, dat met Charles Leclerc op pole position stond. De grote concurrenten van Ferrari konden geen betere tijd meer neerzetten, waarna Hamilton over de board-radio riep dat het 'interessante tactieken' waren van het Italiaanse team.

"Dat is niet tof, zeg. Ze hielden ons op, zodat we geen ronde neer konden zetten. Dat is een interessante tactiek om je pole te behouden... Je hoeft hem niet eens te rijden", liet Hamilton weten aan zijn team.

Bekijk hieronder de chaotische kwalificatie in Monza 2019:

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties