F1 Nieuws

Sergio Pérez dichtbij een raceverbod na overtredingen in Saoedi-Arabië

Sergio Pérez dichtbij een raceverbod na overtredingen in Saoedi-Arabië
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Sergio Pérez dichtbij een raceverbod na overtredingen in Saoedi-Arabië

Sergio Pérez dichtbij een raceverbod na overtredingen in Saoedi-Arabië
Red Bull Content Pool

Sergio Pérez moet op zijn tellen gaan passen, na de Grand Prix van Saoedi-Arabië. De Red Bull Racing-coureur ontving een vijf seconden straf voor het hinderen van Fernando Alonso in de pitstraat, tijdens de safety car-periode op het Jeddah Corniche Circuit. Normaal gesproken krijgt een coureur hier alleen een tijdstraf voor, omdat het team verantwoordelijk is in zo'n situatie, maar dit keer kreeg Pérez ook een 'strafpunt' op zijn racelicentie.

Volgens de stewards heeft Sergio Pérez namelijk een grove overtreding begaan in de pitstraat. Teams gebruiken stoplichten tijdens een pitstop. Pas als het licht op groen springt, mag een coureur uit de pitbox vertrekken, omdat de 'spotter' dan pas met zekerheid kan zeggen dat er geen gevaarlijke situatie zal ontstaan tijdens het wegrijden.

Maar Sergio Pérez heeft zich niet aan deze regel gehouden, zo wordt duidelijk uit het oordeel van de stewards. Zij hebben de beelden bekeken van de pitstop van de Red Bull-coureur en zagen dat de Mexicaan uit eigen initiatief wegreed, waarna Fernando Alonso vol in de ankers moest. Het licht stond nog op rood, maar Pérez besloot toch om weg te rijden, wat een gevaarlijke situatie veroorzaakte.

Hierdoor besloten de stewards om Pérez - naast een tijdstraf van vijf seconden - ook een strafpunt op zijn racelicentie te geven. En dit kan hem nog weleens pijn gaan doen, later dit seizoen, omdat Checo aan het einde van 2023 ook al een aantal strafpunten verzameld had.

"Auto 11 [Pérez] kwam op een onveilige manier uit een pitstop. Auto 14 [Alonso] moest uitwijken om een botsing te voorkomen. Wat de situatie nog erger maakte, was het feit dat auto 11 de pits verliet terwijl het rood licht op stond", schreven de stewards in hun vonnis.

Pérez zelf was van mening dat dit de schuld was van de 'kleine pitstraat' in Jeddah. Volgens de Mexicaan moest 'de pits gewoon wat groter worden', om dit soort scenario's te voorkomen.

Pérez dichtbij een raceverbod

Of Pérez het nou eens is met het feit dat hij een strafpunt heeft gekregen of niet, hij zal de komende maanden op zijn tellen moeten passen. Checo heeft in de laatste tien races acht strafpunten verzameld, waarvan hij de eerste in Singapore wist te scoren. Als een coureur twaalf strafpunten op zijn licentie heeft, wordt hij voor één race geschorst.

Dit betekent dat de teamgenoot van Max Verstappen in de komende vijftien races op moet gaan passen. Dan pas vallen de eerste strafpunten weg. Als Checo in de tussentijd vier strafpunten weet te verzamelen, zal hij één race niet mee mogen doen.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties