F1 Nieuws

Adrian Newey doet onthulling over vertrek: 'Toen dat gebeurde...'

Adrian Newey doet onthulling over vertrek: 'Toen dat gebeurde...'
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Adrian Newey doet onthulling over vertrek: 'Toen dat gebeurde...'

Adrian Newey doet onthulling over vertrek: 'Toen dat gebeurde...'
Red Bull Content Pool

Adrian Newey heeft zich uitgelaten over zijn vertrek bij Red Bull Racing. De topontwerper is al sinds 2006 werkzaam bij het Oostenrijkse team, maar maakte deze week bekend dat hij zou stoppen als Chief Technical Officer. Newey doet een stapje terug, gaat de rest van het jaar alleen nog maar werken aan de RB17, en zal daarna vertrekken bij Red Bull.

Na het eerste kwartaal van 2025 zal Newey officieel geen onderdeel meer zijn van het bedrijf uit Milton Keynes, wat even wennen zal zijn voor de 65-jarige Brit, die al achttien jaar werkzaam is voor dezelfde werkgever. Vlak voor de start van het Grand Prix-weekend in Miami werd duidelijk dat Newey zou stoppen bij Red Bull en bij Sky Sports F1 laat hij zich nu uit over die beslissing. Volgens Newey heeft het vooral te maken met het feit dat hij uitgeput is door de Formule 1.

Maar er valt ook te lezen dat Newey, zoals de geruchten al deden vermoeden, klaar was met de machtsstrijd binnen Red Bull en de beschuldiging aan het adres van Christian Horner. Hiermee lijkt Newey compleet tegen de woorden van de Red Bull Racing-CEO in te gaan.

"Formule 1 consumeert je hele leven en ik werk nu al een lange tijd hier. 2021 was echt een druk jaar, met de titelstrijd met Mercedes, het kampioenschap en tegelijkertijd met het onderzoek en de ontwikkeling van de RB18. Die auto is uiteindelijk de vader van deze generatie auto's ... en dan komt er een punt waarop, zoals Forrest Gump zei, 'ik me een beetje moe voel'", zo begint Newey tegenover Martin Brundle.

Toch is de 'moeheid' van Newey niet de enige reden voor zijn plotselinge vertrek. De gebeurtenissen van dit seizoen, welke bij Red Bull plaatsvonden, zorgden er ook voor dat hij besloot om zijn ontslag in te dienen.

"Ik heb er nu een tijdje over nagedacht en toen de gebeurtenissen zich dit jaar ontvouwden, bevond ik me in de gelukkige positie dat ik niet hoefde te werken om te leven. Ik werkte omdat ik ervan genoot en ik vond dat het nu een goed moment was om een stap terug te doen, een pauze in te lassen, de balans van het leven op te maken en een beetje te gaan reizen."

Lewis Hamilton

Newey geeft dus aan moe te zijn en de komende tijd vooral te willen genieten van het leven. Dat gaat hij doen door met zijn vrouw de wereld rond te reizen. Binnenkort ontvangt de Brit een nieuwe boot, waarop hij rond wil gaan varen en nieuwe plekken wil ontdekken, samen met zijn geliefde. Dat betekent overigens niet dat hij een terugkeer in de Formule 1 uitsluit.

Dat is goed nieuws voor Lewis Hamilton, die eerder dit weekend nog liet weten héél graag samen te willen werken met Newey bij Ferrari. Als de topontwerper met die woorden geconfronteerd wordt door Brundle, laat hij weten gevleid te zijn, maar kan hij nog niet direct zeggen of de wens van Hamilton ook daadwerkelijk uitkomt.

"Het is erg aardig van Lewis om dat te zeggen, ik voel me erg gevleid. Maar op dit moment is het gewoon een beetje rust nemen en kijken wat er daarna gebeurt."

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties