F1 Nieuws

Ferrari mag ondanks klachten miljoenenbonus houden in nieuw F1-verdrag

Ferrari mag ondanks klachten miljoenenbonus houden in nieuw F1-verdrag
DPPI/BSR Agency
F1 Nieuws

Ferrari mag ondanks klachten miljoenenbonus houden in nieuw F1-verdrag

Ferrari mag ondanks klachten miljoenenbonus houden in nieuw F1-verdrag
DPPI/BSR Agency

Het team van Scuderia Ferrari ontvangt al jaren een bonus vanuit het Concorde Agreement, de overeenkomst over het prijzengeld tussen de tien teams en eigenaar Liberty Media, ondanks dat meerdere teams nu hebben aangegeven dat het legendarische Formule 1-team de bonus niet meer verdient. Toch lijkt het erop dat de miljoenenbonus blijft voor het team uit Maranello.

Achter de schermen van de Formule 1 wordt er keihard gewerkt aan een nieuw Concorde Agreement, wat vanaf 2026 gepaard met de nieuwe reglementen moet gaan gelden. Langzamerhand lekken er steeds meer dingen uit over de details van het verdrag, waaronder nu ook de speciale historische bonus voor het team van Ferrari.

In het Concorde Agreement wordt er tussen de tien raceteams in de koningsklasse en de Formule 1-eigenaar Liberty Media bepaald wat de verdeling gaat zijn van het prijzengeld. Hiernaast worden er bonussen uitgeloofd aan teams die wereldtitels hebben behaald en bestaat er een speciale historische bonus, die alleen geldt voor het team van Ferrari. In het huidige verdrag staat dat Ferrari vijf procent van de totale prijzenpot als bonus krijgt. De prijzenpot staat op 1.1 miljard, wat de totale bonus op zo'n 55 miljoen brengt. Maar dit bedrag is het minimale, want deze wordt ook nog eens stapsgewijs verhoogd.

In het nieuwe verdrag willen meerdere teams dat deze gigantische bonus verdwijnt voor de Italianen. Volgens Motorsport.com zal de bonus ondanks deze klachten niet verdwijnen, maar aanpassingen aan de samenstellingen van de bonus zijn niet uitgesloten. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit een vast bedrag van 5 procent en zullen verhogingen niet meer mogelijk zijn.

Historie Concorde Agreement 

Het verdrag bestaat al sinds 1981 en heeft sindsdien acht veranderingen doorgemaakt. Het huidige verdrag bestaat sinds 2021. Historisch gezien kan het lang duren voordat iedereen op de grid het eens is met het verdrag, zo duurde het in 2012 meer dan een jaar voordat het een-na-laatste Concorde Agreement eindelijk ondertekend op tafel lag. De prognose was vooraf dat een onderling akkoord maar een paar weken zou duren.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties