F1 Nieuws

Vandaag 9 jaar geleden: Max Verstappen maakt zijn debuut in de Formule 1

Vandaag 9 jaar geleden: Max Verstappen maakt zijn debuut in de Formule 1
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Vandaag 9 jaar geleden: Max Verstappen maakt zijn debuut in de Formule 1

Vandaag 9 jaar geleden: Max Verstappen maakt zijn debuut in de Formule 1
Red Bull Content Pool

Op 15 maart 2015 maakte Max Verstappen zijn eerste officiële kilometers in de Formule 1, tijdens de Grand Prix van Australië. Op de zondag in Melbourne begon de Nederlander aan zijn F1-avontuur, toen hij met zijn Toro Rosso STR10 aan de start verscheen van de eerste race van het seizoen. Naast Verstappen maakte ook teamgenoot Carlos Sainz zijn Formule 1-debuut.

Al jaren werd er in de media geschreven en gepraat over Max Verstappen, het grote talent uit de kartwereld. De zoon van voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen maakte furore in de karts door ieder kampioenschap te winnen waar hij aan meedeed. Vanuit de karts stapte Verstappen Junior direct in een Europese Formule 3-bolide, waar hij bij het team van Frits van Amersfoort wederom hoge ogen gooide.

Met een Volkswagen-motor, welke veel minder krachtig was dan de Mercedes-motoren waar de grotere teams in de F3 gebruik van maakte, wist Verstappen toch vaak op de hoogste trede van het podium te belanden. De Nederlander won in 2014 10 races in de Europese Formule 3-serie, maar moest uiteindelijk het kampioenschap laten aan Esteban Ocon, doordat hij negen keer de eindstreep niet haalde. Ocon kwam slechts drie keer niet tot het einde.

Marko haalt Verstappen naar F1

Tijdens het DTM-weekend op de Norisring, waar de Europese Formule 3 een voorprogramma van was, keek Helmut Marko toe naar de talenten in de opleidingsklasse. De Oostenrijker had al meerdere gesprekken gevoerd met de familie Verstappen, omdat Max al jaren bekend stond als groot talent, maar Marko wist dat hij concurrentie had van Toto Wolff en Mercedes. In 2014 zag het er even naar uit dat Verstappen naar Mercedes zou gaan, maar daar stak Marko een stokje voor.

Op de Norisring zag hij Verstappen alle races winnen, in alle soorten weersomstandigheden. De topadviseur van Red Bull belde direct naar Jos Verstappen om te zeggen dat Max wat hem betreft niet naar de F2 hoefde te gaan, maar direct de overstap kan maken naar de Formule 1, waar er een zitje bij Toro Rosso op hem te wachten stond. Max en Jos twijfelden hier natuurlijk geen seconde aan en besloten bij Red Bull te tekenen.

Debuut in Australië

Een aantal maanden later was het debuut van Max Verstappen dan eindelijk zover. De nog altijd pas 17-jarige Limburger stond aan de start van de Grand Prix van Australië, waar hij zich als twaalfde voor wist te kwalificeren. In de race leek hij lange tijd op weg naar punten, maar in ronde 34 begaf zijn Renault-motor het en moest hij zijn Toro Rosso aan de zijkant van het circuit parkeren.

Sinds het debuut van Verstappen in de Formule 1, precies 9 jaar geleden, heeft de Nederlander grote successen geboekt in de koningsklasse van de autosport. Afgelopen weekend wist hij zijn honderdste podium te scoren, toen hij zijn 55e overwinning binnenhaalde. Daarnaast heeft hij al drie kampioenschappen gewonnen en lijkt hij hard op weg naar zijn vierde dit jaar!

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties